Nieuws uit 2018

Invoering nieuwe manier van afval inzamelen als eerste in Rooswijk


20 december 2018
Rooswijk start in de week van 21 januari met de nieuwe manier van afval inzamelen. Hiermee is de wijk in Zaandijk de eerste wijk die over gaat op het nieuwe systeem. Na Rooswijk is Krommenie Oost en West aan de beurt. Hier gaat het nieuwe systeem half februari in.

Lees meer

foto van afvalbak voor plastic afval

Voorstel afval inzamelen Saendelft in januari naar de gemeenteraad


19 december 2018
De afgelopen maanden is met de actiegroep ‘JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk’ hard gewerkt aan een plan, met als doel te komen tot een manier voor afval scheiden in Saendelft. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan het plan. Het nieuwe plan voor afval inzamelen in Saendelft gaat in januari naar de gemeenteraad. De raad beslist uiteindelijk over de manier van afval inzamelen in Saendelft. Tot die tijd verandert er niets aan de huidige manier.

Lees meer

foto van actiegroep

Start zienswijze locaties ondergrondse containers Wormerveer Zuid


10 oktober 2018
Om de nieuwe manier van afvalinzameling mogelijk te maken,  moeten op verschillende locaties ondergrondse containers voor het inzamelen van huishoudelijk restafval aangelegd worden. Op grond van de Afvalstoffenverordening Zaanstad zijn daarom bij aanwijsbesluit locaties aangewezen voor afvalcontainers. Op dit besluit kunt u zienswijze indienen. Voor Wormerveer Zuid kan dit van 9 oktober tot 26 november 2018.

Gemeente Zaanstad en actiegroep Saendelft komen tot nieuwe manier voor afvalinzameling


4 oktober 2018
De gesprekken met de actiegroep Saendelft zijn vorige week en deze week weer opgestart. Doel van de gesprekken is te komen tot een manier voor afvalscheiding in Saendelft. Zowel de gemeente als de bewoners in de actiegroep zijn positief over de vorderingen. We werken een gezamenlijk voorstel uit dat in november aan de Raad wordt aangeboden. Dan zullen we ook duidelijkheid verschaffen naar de bewoners van Saendelft.

foto van man bij ondergrondse restafvalcontainer

Voorbereidingen nieuwe afvalinzameling in vier nieuwe wijken 

Vier nieuwe wijken starten direct na de zomervakantie

27 augustus 2018
Kort na de zomervakantie starten de voorbereidingen voor de nieuwe manier van afval inzamelen in vier nieuwe wijken. Het gaat om Wormerveer, Westerkoog, Kalf en het noordelijke deel van Westerwatering. De voorbereidingen beginnen met bijeenkomsten in alle vier de gebieden in september en oktober. De bewoners worden hiervoor ongeveer twee weken van tevoren uitgenodigd.

Lees meer

Plaatje met afvalbakken en ondergrondse restafvalcontainer

Gemeente Zaanstad en HVC werken samen met actiegroep alternatieve manieren afval inzamelen uit


De aankondiging van het nieuwe afvalsysteem zorgde voor weerstand tegen de komst van afvalbakken in Saendelft. Dit heeft geleid tot uitstel van de uitvoering in Saendelft. De gemeente heeft inmiddels meerdere keren gesproken met de actiegroep JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk

Lees meer

Producten voor duurzaam huishouden in nieuwe webshop HVC


17 juli 2018
Naast dat HVC het afval in Zaanstad ophaalt, zetten zij zich ook in voor een beter milieu. In hun nieuwe webshop vind je allerlei producten die een duurzaam huishouden makkelijk maken. Van bio-afvalzakjes tot designprullenbak, maar ook speelgoed of handige opbergbakjes. Allemaal gemaakt van gerecycled plastic. Klanten van HVC krijgen 20% korting op iedere aankoop. Nieuwsgierig geworden? Kijk snel in de webshop.

Naar de webshop

plaatje van HVC met vrouw en duurzame producten

Start zienswijze locaties ondergrondse containers Krommenie


11 juli 2018
Om de nieuwe manier van afvalinzameling mogelijk te maken,  moeten op verschillende locaties ondergrondse containers voor het inzamelen van huishoudelijk restafval aangelegd worden. Op grond van de Afvalstoffenverordening Zaanstad zijn daarom bij aanwijsbesluit locaties aangewezen voor afvalcontainers. Op dit besluit kunt u zienswijze indienen. Voor Krommenie kan dit van 11 juli tot 4 september 2018.

Lees meer

foto van een vrouw bij een ondergrondse afvalbak

Gemeente Zaanstad in gesprek met actiegroep Saendelft over passend alternatief


28 juni 2018
De gemeente is inmiddels meerdere malen met de actiegroep JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk in gesprek gegaan. Tijdens die gesprekken wordt samen met HVC naar mogelijke oplossingen gezocht. Tot die tijd plaatsen we geen afvalbakken in Saendelft.

Lees meer

Kun je beter thuis afval scheiden of nascheiden met een machine?


18 juni 2018       
Het is een onderwerp van gesprek op feestjes, op schoolpleinen en met de buren. De één zegt dat het beter is om thuis al het afval te scheiden. De ander weet het zeker; nascheiding van afval levert meer op. Hoe zit het nou? HVC heeft de verschillen op een rijtje gezet. 

Lees meer

foto van jongetje bij GFT-bak

Start zienswijze locaties ondergrondse afvalcontainers in Rooswijk


13 juni 2018
Om de nieuwe manier van afvalinzameling mogelijk te maken,  moeten op verschillende locaties ondergrondse containers voor het inzamelen van huishoudelijk restafval aangelegd worden. Op grond van de Afvalstoffenverordening Zaanstad zijn daarom bij aanwijsbesluit locaties aangewezen voor afvalcontainers. Op dit besluit kunt u zienswijze indienen. Voor Rooswijk kan dit  van 13 juni tot en met 25 juli 2018.

Lees meer

foto van restafvalcontainer

Heeft het zin om plastic te scheiden?


12 juni 2018
Absoluut! 80% van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al gerecycled. Uw inspanning is dus zeer waardevol. Bovendien blijkt dat wanneer je één type afval goed scheidt, je de andere soorten ook goed scheidt. En dat is mooi, want daardoor kunnen we veel grondstoffen hergebruiken.

Bekijk de vlogs van HVC over het scheiden van plastic

foto van afvalbak voor plastic afval

HVC gaat voor optimaal milieuresultaat


30 mei 2018
In een toelichting gaat HVC in op het scheiden van plastic, blik en drinkpakken. Dit is een veel besproken onderwerp in de media. HVC neemt u in het kort mee in welke mogelijkheden er van afval scheiden zijn. Daarbij geven ze ook weer wat de effecten zijn voor het milieu en wat de kosten zijn.

Download de toelichting (.pdf, 134 kb)

logo van HVC

Meer tijd om (gratis) uw grof afval weg te brengen! 


30 mei 2018
Met ingang van zaterdag 2 juni 2018 heeft u als inwoner van Zaanstad meer tijd om grof afval naar het afvalbrengstation te brengen. De afvalbrengstations in Wormerveer en Zaandam zijn op zaterdag voortaan van 8.00 uur tot 16.00 uur geopend. Ook is het wegbrengen van alle soorten grof afval naar het afvalbrengstation voortaan gratis.

Lees meer

foto bij afvalbrengstation

Wethouder Sanna Munnikendam neemt petitie actiegroep Saendelft in ontvangst


28 mei 2018
Op maandag 28 mei heeft wethouder Sanna Munnikendam van milieu en duurzaamheid de petitie ‘Afvalscheiden JA Afvalbakken NEE’ aangenomen. Alex van Dam overhandigde namens de actiegroep uit Saendelft deze petitie met 4200 handtekeningen. De bewoners die de petitie hebben ondertekend, willen hun afval graag beter scheiden, alleen niet met verschillende afvalbakken die ze per huishouden krijgen.

Lees meer

foto van wethouder Sanna Munnikendam met de petitie

Aandacht voor nieuw systeem afvalinzameling


15 mei 2018
De afgelopen week is er in de Zaanse (social) media veel aandacht geweest voor de nieuwe manier van afval inzamelen. In de komende twee jaar verandert de manier van afvalinzameling voor alle inwoners van Zaanstad. De eerste drie gebieden waar we aan de slag gaan zijn Rooswijk, Krommenie en Saendelft. Onlangs is de gemeente een campagne gestart om inwoners te informeren over de verandering. Op afvalscheiden.zaanstad.nl staat alle informatie op een rij. Daar staat ook per wijk aangegeven wanneer de manier van inzamelen gaat veranderen.

Lees meer

foto van een jongetje met een afvalbak voor plastic afval

Campagne ‘Afval scheiden; samen halen we eruit wat erin zit’


18 april 2018
Deze week begint de campagne: ‘Afval scheiden; samen halen we eruit wat erin zit’. Dit is het startschot voor de stapsgewijze invoering van het nieuwe inzamelsysteem voor afval in Zaanstad. De gemeente voert de inzamelmethode wijk voor wijk, dorp voor dorp in met uitgebreide informatie voor bewoners. Uiteindelijk moet dat leiden tot meer gescheiden afval, minder restafval en dus een milieuvriendelijkere stad. Bovendien is de stijging van de afvalstoffenheffing beter in de hand te houden.

Lees meer

logo van campagne: afval scheiden; samen halen we eruit wat erin zit

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl