Nieuws

Het laatste nieuws over de nieuwe manier van afvalinzameling.

Tips om restafval te verminderen


16 juni 2021
Goed Bezig Zaankanters! Afval scheiden doen we steeds beter. Toch zien we dat er in het restafval nog steeds veel materialen zitten die hier niet in thuishoren. 75 procent van ons huishoudelijk restafval kunnen we namelijk nog scheiden. Denk aan gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Zonde! Want we kunnen ze goed hergebruiken.

Lees meer

foto van een restafvalcontainer

Zaanstad haalt vanaf 7 mei uw grof snoeiafval op


3 mei 2021
Zaanstad haalt vanaf  7 mei uw grof snoeiafval bij uw huis op. Wilt u uw snoeiafval van takken en struiken laten ophalen? U kunt uw snoeiafval hier aanmelden via de knop ‘Ophalen grof afval’. Ook kunt u het snoeiafval telefonisch aanmelden via 14075. Elke vrijdag in de maanden mei, juni, augustus, september en oktober halen we het grof snoeiafval op (let op in juli niet; vanwege de zomervakantie). In de oneven in Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en West-Knollendam. In de even weken komen we in Zaandam en Westzaan.

Lees meer

foto van een man die een tuin snoeit

Uw afval tijdens de feestdagen


29 maart 2021
Op tweede paasdag, 5 april, komt HVC niet langs.  HVC leegt uw afvalbak dan eerder of later. Kijk daarom in de afvalkalender in de HVC afval-app of op www.hvcgroep.nl wanneer HVC langskomt. Het afvalbrengstation is op eerste en tweede Paasdag gesloten.

Lees meer

foto vrachtwagen HVC

Invoering Ja/ja-sticker: minder papierverspilling in Zaanstad

Folderliefhebbers moeten deze zomer een sticker aanvragen


8 maart 2021
Het college heeft ingestemd met de invoering van de ja-sticker voor folders. Binnen een half jaar vervangt Zaanstad het huidige Nee-sticker systeem door een Ja-sticker systeem. Dat betekent dat inwoners standaard geen ongeadresseerd drukwerk ontvangen maar nog wel huis-aan-huisbladen. Zaankanters die geen afscheid willen nemen van de folders, moeten een ja/ja-sticker op hun brievenbus plakken. 

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: 'Dit is een belangrijke stap vooruit naar een duurzamer gebruik van papier. Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee namelijk 30 kilo papier per jaar.'

Lees meer

afbeelding van ja-ja sticker

De week van de AfvalHelden

Mee met handveger Robin Swart

1 maart 2021
De Week van de AfvalHelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Helden met een hoofdletter H, want dat zijn ze. De chauffeur die zich met een vuilniswagen een weg door een drukke stad weet te banen. De groenmedewerker die zorgt dat het groen in de stad aangelegd en schoon blijft. De verwerker die het afval veilig en duurzaam omzet in nieuwe grondstoffen en energie. En met hen nog vele anderen!

We gingen langs bij Robin Swart, die als handveger voor gemeente Zaanstad werkt. In Assendelft en Saendelft leegt hij de openbare prullenbakken en hondenpoepbakken. Ook neemt hij het afval mee dat hij naast containers en op straat ziet liggen.

Lees meer

Een foto van Robin die een vuilniszak vervangtRobin begint de dat met het controleren van de afvalbakken bij het winkelcentrum. Deze prullenbak zat vol, dus vervangt hij de vuilniszak.

Kerstbomeninzameling 2021


17 december 2020
In januari haalt de gemeente de kerstbomen in Zaanstad op in plaats van HVC. Vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, kunnen we de inzameling niet organiseren samen met inwoners en verenigingen. In het overzicht ziet u waar we bomen ophalen.

Lees meer

foto van kerstbomenbos bij Pennemes in Zaandam


Afvalinzameling tijdens de feestdagen


15 december 2020
Rond de feestdagen gaat de afvalinzameling van HVC anders. Tijdens de kerstdagen (vrijdag 25 en zaterdag 26 december) en op Nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari) leegt HVC geen bakken. Let op: mogelijk worden de bakken rond de feestdagen op een eerder of later moment geleegd. Kijk op tijd in de afvalkalender in de HVC afval-app of op hvcgroep.nl wanneer uw bak wordt geleegd of de zakken worden opgehaald.

Lees meer

plaatje van jongen met gft-afvalbak

Ruim één miljoen kilo minder restafval in Zaanstad in 2020


3 november 2020
De meeste wijken in Zaanstad zijn nu over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Tot nu toe is er in 2020 1,03 miljoen kilo minder restafval aan huis opgehaald. Per inwoner is er dit jaar 32 kilo meer papier, gft en plastic afval ingezameld dan in 2019. Wethouders Annette Baerveldt (Duurzaamheid) en Gerard Slegers (Openbare Ruimte): “Goed bezig Zaankanters! Dit is een mooie verbetering, maar we zijn er nog niet. Nog steeds belandt veel afval in de verbrandingsoven. Dat is zonde vanwege het milieu en de kosten. Laten we er met z’n allen nóg een schepje bovenop doen.”

Lees meer

foto van bewoner met plastic afvalbak

Van as tot zaagsel: wat mag in de gft-bak?

Goed ingezameld gft-afval wordt compost en biogas

 
26 oktober 2020
Aardappelschilmesjes, tuinhandschoenen, kattenbakvulling en koffiepads… In de gft-bak of gft-container belanden naast gft-afval en etensresten soms ook hele andere dingen. Weet u eigenlijk precies wat er wel of niet in thuishoort in de groene bak? Check deze handige tips!

Lees meer

een foto van een medewerker van HVC bij een composthoopEen medewerker van HVC bij een composthoop

Zaandam West over op nieuwe manier afval inzamelen

29 september 2020
Zaandam West gaat in twee delen over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Het eerste deel start op vrijdag 2 oktober met de nieuwe manier van afval inzamelen. Het tweede deel start in november of december, de exacte datum volgt nog.  Bekijk hieronder in de plattegrond in welk deel van de wijk u woont. De nieuwe manier van afval inzamelen houdt in dat bewoners de grijze afvalbak aan huis gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Door herbruikbaar afval apart te scheiden, wordt het restafval minder. 

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Proef met containertuintjes om dumpingen van afval tegen te gaan


23 september 2020
Vanmorgen is het eerste containertuintje in Zaandam aangelegd, op de Westzanerdijk. Het groen om de ondergrondse containers heen moet het bijplaatsen van afval tegengaan. Buurtbewoners gaan tijdens de proef de tuintjes onderhouden en verzorgen. Ook zijn de plantenbakken met een 3D-printer gemaakt van recycled plastic.

Lees meer

foto van een containertuintjeDe heer en mevrouw Terwindt, de groenadoptanten van de nieuwe containertuintjes, bij de Wetzanerdijk samen met wethouder Slegers

Waar laat ik klein elektronisch afval?


9 september 2020
Batterijen en spaarlampen kunt u vaak wel in de supermarkt inleveren. Maar waar kunt u naar toe met ander klein elektronisch afval dat u niet meer gebruikt of kapot is, zoals cartridges, adapters, elektronische tandenborstels en mobiele telefoons? Bij een van de inleverpunten van WeCycle

Lees meer

Peldersveld en Hoornseveld ook over op nieuwe manier afval inzamelen

24 augustus 2020
De bewoners van Peldersveld en Hoornseveld starten op donderdag 3 september met de nieuwe manier van afval inzamelen. De nieuwe manier van afval inzamelen houdt in dat bewoners de grijze afvalbak aan huis gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Door herbruikbaar afval apart te scheiden, wordt het restafval minder. 

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Zaandam Zuid over op de nieuwe manier voor afval inzamelen


20 augustus 2020
De bewoners van Zaandam Zuid starten binnenkort met de nieuwe manier van afval inzamelen. De wijk gaat in drie delen over. Op 27 augustus start het eerste deel, op 10 september het tweede deel en op 8 oktober het derde deel. Bekijk hieronder de kaart om te zien in welke deel u woont. De nieuwe manier van afval inzamelen houdt in dat bewoners de grijze afvalbak aan huis gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer

foto van restafvalcontainer met afvalpas

Gft-container in Saendelft gebruiken? Activeer vóór 20 augustus uw afvalpas 


11 augustus 2020
Vanaf 25 augustus zijn de containers voor groente,- fruit, tuinafval en etensresten  in Saendelft alleen nog op aanvraag te gebruiken. U kunt tot en met 19 augustus 2020 uw afvalpas hiervoor activeren via www.hvcgroep.nl/saendelft. Na 19 augustus kan het ook nog, maar dan duurt het even langer voordat uw pas werkt. Er komen in de gft-containers nog te vaak zakken met rest- en plastic afval. Dit maakt het gft-afval onbruikbaar om compost mee te maken. Om ervoor te zorgen dat alleen afval van groente, fruit, tuin en etensresten in de gft-e container terecht komt, is deze container alleen op aanvraag te gebruiken.

Lees meer

foto van een GFT-container in Saendelft

Wat hoort waar? Download de HVC-app!


30 juli 2020
De meeste wijken in Zaanstad zijn nu over op de nieuwe manier van afval scheiden. Hier mee is het makkelijker om papier, GFT én PBD (plastic, blik en drinkpakken) van restafval te scheiden. Maar welk product hoort in welke bak of container? Door uitzonderingen, zoals een lege chipszak, blijft dat soms nog ingewikkeld. Tip: Download de HVC-app!

Lees meer

foto van de HVC-app

Blipvert afvalbakken verdwijnen uit Zaanstad

Klein elektronisch afval voortaan naar inleverpunten van WeCycle


Vanaf 1 juli verdwijnen alle 28 Blipverts in Zaanstad. Blipverts zijn afvalbakken voor klein elektrisch afval. Zoals: cartridges, batterijen, spaarlampen, telefoons, adapters en ander klein elektronica. Deze bakken vindt u vaak bij supermarkten of op andere centrale punten in de wijk. Voortaan kunt u gebruik blijven maken van inleverpunten van WeCycle voor klein elektrisch afval.

Lees meer

foto van een WeCycle inleverpuntEen WeCycle inleverpunt

Nieuwe Dienstverleningsovereenkomst over afvalinzameling en gladheidsbestrijding
 

17 juni 2020
De gemeenteraad van Zaanstad is akkoord met de Dienstverleningsovereenkomst die de gemeente gaat afsluiten met HVC. In deze overeenkomst staan afspraken over de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en gladheidsbestrijding in Zaanstad. Een nadelig gevolg voor de Zaanse inwoners is dat het afvalstoffentarief omhoog gaat met ingang van 2021. De extra GFT-e zomerroute blijft behouden.

Lees meer

foto van een vrachtwagen van HVC

Poelenburg, Oude Haven en Westerwatering Zuid starten met nieuwe manier afval inzamelen

26 mei 2020
De bewoners van Poelenburg (laagbouw met tuin) gaan vanaf donderdag 28 mei op de nieuwe manier afval inzamelen. Voortaan gebruiken zij de grijze afvalbak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Het restafval brengen de bewoners naar een ondergrondse afvalcontainer in de buurt. Een dag later volgt een deel van de Oude Haven (Russische Buurt en het Eiland). 5 juni volgt de rest van de Oude Haven (rondom de Havenstraat) en Westerwatering Zuid.

Lees meer

Foto van plastic afval in plastic afvalbak

Eenvoudig afval scheiden begint in huis 

 
28 april 2020
Vanaf 1 mei kunnen inwoners in Saendelft verschillende soorten afval gescheiden weg gooien in ondergrondse containers. Voor elke afvalsoort zijn in de wijk meerdere ondergrondse containers. Om te voorkomen dat u meerdere keren naar een container moet lopen, scheidt u thuis uw afval. Hieronder leest u per afvalsoort een paar handige tips om makkelijk afval te scheiden.

Lees meer

foto van dubbele prullenbak

Afvalinzameling tijdens de feestdagen


9 april 2020
Rond de feestdagen gaat de afvalinzameling van HVC anders. Op tweede paasdag (13 april), Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) komt HVC mogelijk op een ander moment dan u gewend bent. Wilt u weten op welke dag jouw bak geleegd wordt? Download de HVC afval-app of kijk in de online afvalkalender op hvcgroep.nl en vul uw postcode en huisnummer in.

Lees meer

foto van vrachtwagen van HVC

Nog steeds lange wachtrijen bij afvalbrengstations


Verkeersregelaars bij openbare weg nodig

 

8 april 2020
Door het coronavirus blijven mensen nu zo veel mogelijk thuis. Daardoor is er momenteel meer huisafval. Afvalbakken én restafvalcontainers raken sneller vol dan normaal. Daarnaast hebben veel mensen meer tijd over en benutten die door te klussen, schoonmaken en opruimen. HVC ziet als gevolg veel drukte bij de afvalbrengstations.

Op het terrein van de afvalbrengstations heeft HVC maatregelen genomen volgens de richtijnen van het RIVM. Zo wordt iedereen gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. En om niet te veel mensen bij elkaar te brengen worden er niet meer dan 5 auto’s tegelijkertijd toegelaten. Ook zijn er verkeersregelaars ingezet. Dit is om de toegenomen drukte op de openbare weg bij het afvalbrengstation te reguleren.

Lees meer

foto van lange wachtrij bij afvalbrengstation ZaandamLange wachtrij bij het afvalbrengstation in Zaandam

Nieuwe aangepaste manier afval inzamelen in Saendelft start vanaf mei

 
Update 24 maart 2020
Ongeveer de helft van de bewoners van Saendelft heeft inmiddels een brief over deze nieuwe aangepaste manier ontvangen. De verspreiding van de rest van de brieven is uitgesteld tot volgende week. Dit is door overmacht in verband met de omstandigheden rondom het coronavirus. Lees hier de brief.

23 maart 2020
Saendelft start vanaf mei met een nieuwe, aangepaste manier van afval inzamelen. Op dit moment staan in de wijk alleen ondergrondse containers voor restafval, glas en oud papier/karton. In de nieuwe situatie komen ook ondergrondse containers voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken en gft –en etensresten. Een deel van de bestaande restafval containers wordt daarvoor omgebouwd naar containers voor gescheiden afval.

Lees meer

Plaatje van de vier soorten afvalcontainers

Drukte bij afvalbrengstations 

HVC: ‘Stel uw bezoek aan afvalbrengstation uit’


19 maart 2020
Door het coronavirus blijven veel mensen binnen. Veel besluiten in huis te klussen, opruimen en schoonmaken. De afgelopen dagen is het erg druk bij de afvalbrengstations. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, laat HVC daarom minder bezoekers tegelijkertijd toe. Zo kunnen bezoekers minimaal twee meter afstand van elkaar houden.

Lees meer

foto van afvalbrengstation

Makkelijker afval scheiden voor bewoners van appartementen


24 februari 2020
De komende maanden komen er containers voor plastic afval bij appartementsgebouwen te staan. We willen het ook deze inwoners gemakkelijker maken om plastic afval te scheiden. Zij hoeven dan niet meer lang te lopen om hun plastic bij een supermarkt daar in een container te gooien. In de eerste week van maart worden de eerste 15 containers verplaatst, in Krommenie, Wormerveer, Westerkoog, Westerwatering Noord, Westzaan, Koog aan de Zaan en het Kalf.

Lees meer

Foto van een container voor plastic afval bij een flat

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl