Nieuws

Het laatste nieuws over de nieuwe manier van afvalinzameling.

Ruim één miljoen kilo minder restafval in Zaanstad in 2020


3 november 2020
De meeste wijken in Zaanstad zijn nu over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Tot nu toe is er in 2020 1,03 miljoen kilo minder restafval aan huis opgehaald. Per inwoner is er dit jaar 32 kilo meer papier, gft en plastic afval ingezameld dan in 2019. Wethouders Annette Baerveldt (Duurzaamheid) en Gerard Slegers (Openbare Ruimte): “Goed bezig Zaankanters! Dit is een mooie verbetering, maar we zijn er nog niet. Nog steeds belandt veel afval in de verbrandingsoven. Dat is zonde vanwege het milieu en de kosten. Laten we er met z’n allen nóg een schepje bovenop doen.”

Lees meer

foto van bewoner met plastic afvalbak

Van as tot zaagsel: wat mag in de gft-bak?

Goed ingezameld gft-afval wordt compost en biogas

 
26 oktober 2020
Aardappelschilmesjes, tuinhandschoenen, kattenbakvulling en koffiepads… In de gft-bak of gft-container belanden naast gft-afval en etensresten soms ook hele andere dingen. Weet u eigenlijk precies wat er wel of niet in thuishoort in de groene bak? Check deze handige tips!

Lees meer

een foto van een medewerker van HVC bij een composthoopEen medewerker van HVC bij een composthoop

Zaandam West over op nieuwe manier afval inzamelen

29 september 2020
Zaandam West gaat in twee delen over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Het eerste deel start op vrijdag 2 oktober met de nieuwe manier van afval inzamelen. Het tweede deel start in november of december, de exacte datum volgt nog.  Bekijk hieronder in de plattegrond in welk deel van de wijk u woont. De nieuwe manier van afval inzamelen houdt in dat bewoners de grijze afvalbak aan huis gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Door herbruikbaar afval apart te scheiden, wordt het restafval minder. 

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Proef met containertuintjes om dumpingen van afval tegen te gaan


23 september 2020
Vanmorgen is het eerste containertuintje in Zaandam aangelegd, op de Westzanerdijk. Het groen om de ondergrondse containers heen moet het bijplaatsen van afval tegengaan. Buurtbewoners gaan tijdens de proef de tuintjes onderhouden en verzorgen. Ook zijn de plantenbakken met een 3D-printer gemaakt van recycled plastic.

Lees meer

foto van een containertuintjeDe heer en mevrouw Terwindt, de groenadoptanten van de nieuwe containertuintjes, bij de Wetzanerdijk samen met wethouder Slegers

Waar laat ik klein elektronisch afval?


9 september 2020
Batterijen en spaarlampen kunt u vaak wel in de supermarkt inleveren. Maar waar kunt u naar toe met ander klein elektronisch afval dat u niet meer gebruikt of kapot is, zoals cartridges, adapters, elektronische tandenborstels en mobiele telefoons? Bij een van de inleverpunten van WeCycle

Lees meer

Peldersveld en Hoornseveld ook over op nieuwe manier afval inzamelen

24 augustus 2020
De bewoners van Peldersveld en Hoornseveld starten op donderdag 3 september met de nieuwe manier van afval inzamelen. De nieuwe manier van afval inzamelen houdt in dat bewoners de grijze afvalbak aan huis gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Door herbruikbaar afval apart te scheiden, wordt het restafval minder. 

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Zaandam Zuid over op de nieuwe manier voor afval inzamelen


20 augustus 2020
De bewoners van Zaandam Zuid starten binnenkort met de nieuwe manier van afval inzamelen. De wijk gaat in drie delen over. Op 27 augustus start het eerste deel, op 10 september het tweede deel en op 8 oktober het derde deel. Bekijk hieronder de kaart om te zien in welke deel u woont. De nieuwe manier van afval inzamelen houdt in dat bewoners de grijze afvalbak aan huis gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer

foto van restafvalcontainer met afvalpas

Gft-container in Saendelft gebruiken? Activeer vóór 20 augustus uw afvalpas 


11 augustus 2020
Vanaf 25 augustus zijn de containers voor groente,- fruit, tuinafval en etensresten  in Saendelft alleen nog op aanvraag te gebruiken. U kunt tot en met 19 augustus 2020 uw afvalpas hiervoor activeren via www.hvcgroep.nl/saendelft. Na 19 augustus kan het ook nog, maar dan duurt het even langer voordat uw pas werkt. Er komen in de gft-containers nog te vaak zakken met rest- en plastic afval. Dit maakt het gft-afval onbruikbaar om compost mee te maken. Om ervoor te zorgen dat alleen afval van groente, fruit, tuin en etensresten in de gft-e container terecht komt, is deze container alleen op aanvraag te gebruiken.

Lees meer

foto van een GFT-container in Saendelft

Wat hoort waar? Download de HVC-app!


30 juli 2020
De meeste wijken in Zaanstad zijn nu over op de nieuwe manier van afval scheiden. Hier mee is het makkelijker om papier, GFT én PBD (plastic, blik en drinkpakken) van restafval te scheiden. Maar welk product hoort in welke bak of container? Door uitzonderingen, zoals een lege chipszak, blijft dat soms nog ingewikkeld. Tip: Download de HVC-app!

Lees meer

foto van de HVC-app

Blipvert afvalbakken verdwijnen uit Zaanstad

Klein elektronisch afval voortaan naar inleverpunten van WeCycle


Vanaf 1 juli verdwijnen alle 28 Blipverts in Zaanstad. Blipverts zijn afvalbakken voor klein elektrisch afval. Zoals: cartridges, batterijen, spaarlampen, telefoons, adapters en ander klein elektronica. Deze bakken vindt u vaak bij supermarkten of op andere centrale punten in de wijk. Voortaan kunt u gebruik blijven maken van inleverpunten van WeCycle voor klein elektrisch afval.

Lees meer

foto van een WeCycle inleverpuntEen WeCycle inleverpunt

Nieuwe Dienstverleningsovereenkomst over afvalinzameling en gladheidsbestrijding
 

17 juni 2020
De gemeenteraad van Zaanstad is akkoord met de Dienstverleningsovereenkomst die de gemeente gaat afsluiten met HVC. In deze overeenkomst staan afspraken over de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en gladheidsbestrijding in Zaanstad. Een nadelig gevolg voor de Zaanse inwoners is dat het afvalstoffentarief omhoog gaat met ingang van 2021. De extra GFT-e zomerroute blijft behouden.

Lees meer

foto van een vrachtwagen van HVC

Poelenburg, Oude Haven en Westerwatering Zuid starten met nieuwe manier afval inzamelen

26 mei 2020
De bewoners van Poelenburg (laagbouw met tuin) gaan vanaf donderdag 28 mei op de nieuwe manier afval inzamelen. Voortaan gebruiken zij de grijze afvalbak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Het restafval brengen de bewoners naar een ondergrondse afvalcontainer in de buurt. Een dag later volgt een deel van de Oude Haven (Russische Buurt en het Eiland). 5 juni volgt de rest van de Oude Haven (rondom de Havenstraat) en Westerwatering Zuid.

Lees meer

Foto van plastic afval in plastic afvalbak

Eenvoudig afval scheiden begint in huis 

 
28 april 2020
Vanaf 1 mei kunnen inwoners in Saendelft verschillende soorten afval gescheiden weg gooien in ondergrondse containers. Voor elke afvalsoort zijn in de wijk meerdere ondergrondse containers. Om te voorkomen dat u meerdere keren naar een container moet lopen, scheidt u thuis uw afval. Hieronder leest u per afvalsoort een paar handige tips om makkelijk afval te scheiden.

Lees meer

foto van dubbele prullenbak

Afvalinzameling tijdens de feestdagen


9 april 2020
Rond de feestdagen gaat de afvalinzameling van HVC anders. Op tweede paasdag (13 april), Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) komt HVC mogelijk op een ander moment dan u gewend bent. Wilt u weten op welke dag jouw bak geleegd wordt? Download de HVC afval-app of kijk in de online afvalkalender op hvcgroep.nl en vul uw postcode en huisnummer in.

Lees meer

foto van vrachtwagen van HVC

Nog steeds lange wachtrijen bij afvalbrengstations


Verkeersregelaars bij openbare weg nodig

 

8 april 2020
Door het coronavirus blijven mensen nu zo veel mogelijk thuis. Daardoor is er momenteel meer huisafval. Afvalbakken én restafvalcontainers raken sneller vol dan normaal. Daarnaast hebben veel mensen meer tijd over en benutten die door te klussen, schoonmaken en opruimen. HVC ziet als gevolg veel drukte bij de afvalbrengstations.

Op het terrein van de afvalbrengstations heeft HVC maatregelen genomen volgens de richtijnen van het RIVM. Zo wordt iedereen gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. En om niet te veel mensen bij elkaar te brengen worden er niet meer dan 5 auto’s tegelijkertijd toegelaten. Ook zijn er verkeersregelaars ingezet. Dit is om de toegenomen drukte op de openbare weg bij het afvalbrengstation te reguleren.

Lees meer

foto van lange wachtrij bij afvalbrengstation ZaandamLange wachtrij bij het afvalbrengstation in Zaandam

Nieuwe aangepaste manier afval inzamelen in Saendelft start vanaf mei

 
Update 24 maart 2020
Ongeveer de helft van de bewoners van Saendelft heeft inmiddels een brief over deze nieuwe aangepaste manier ontvangen. De verspreiding van de rest van de brieven is uitgesteld tot volgende week. Dit is door overmacht in verband met de omstandigheden rondom het coronavirus. Lees hier de brief.

23 maart 2020
Saendelft start vanaf mei met een nieuwe, aangepaste manier van afval inzamelen. Op dit moment staan in de wijk alleen ondergrondse containers voor restafval, glas en oud papier/karton. In de nieuwe situatie komen ook ondergrondse containers voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken en gft –en etensresten. Een deel van de bestaande restafval containers wordt daarvoor omgebouwd naar containers voor gescheiden afval.

Lees meer

Plaatje van de vier soorten afvalcontainers

Drukte bij afvalbrengstations 

HVC: ‘Stel uw bezoek aan afvalbrengstation uit’


19 maart 2020
Door het coronavirus blijven veel mensen binnen. Veel besluiten in huis te klussen, opruimen en schoonmaken. De afgelopen dagen is het erg druk bij de afvalbrengstations. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, laat HVC daarom minder bezoekers tegelijkertijd toe. Zo kunnen bezoekers minimaal twee meter afstand van elkaar houden.

Lees meer

foto van afvalbrengstation

Makkelijker afval scheiden voor bewoners van appartementen


24 februari 2020
De komende maanden komen er containers voor plastic afval bij appartementsgebouwen te staan. We willen het ook deze inwoners gemakkelijker maken om plastic afval te scheiden. Zij hoeven dan niet meer lang te lopen om hun plastic bij een supermarkt daar in een container te gooien. In de eerste week van maart worden de eerste 15 containers verplaatst, in Krommenie, Wormerveer, Westerkoog, Westerwatering Noord, Westzaan, Koog aan de Zaan en het Kalf.

Lees meer

Foto van een container voor plastic afval bij een flat

Vuurwerkafval? Maak het nat!


24 december 2019
De straat vol vuurwerkresten? Natuurlijk is het fijn als we allemaal weer opruimen wat we achterlaten na het afsteken. Maar het heeft ook risico’s. Wanneer pijlen niet goed zijn afgegaan. Of wanneer iets nog lang smeult of gloeit van binnen. Wat is een veilige manier om van uw vuurwerk af te komen?

Lees meer

plaatje van een meisje die vuurwerk bij elkaar veegt met een bezem

Voorbereidingen invoeren ja-ja sticker om papierverspilling tegen te gaan


23 december 2019
Gemeente Zaanstad neemt voorbereidingen om ongeadresseerde reclame alleen nog maar in brievenbussen met een ja-ja sticker te laten bezorgen. Dit betekent dat inwoners die wel ongeadresseerde reclame willen ontvangen, een ja-ja sticker op hun brievenbus moeten plakken. De verwachting is dat dit medio 2020 wordt ingevoerd. Deze nieuwe manier gaat papierverspilling tegen.

Lees meer

plaatje van de ja-ja sticker

Gebruikt frituurvet en bakolie? Lever het in!


19 december 2019
Gaat u zelf oliebollen of appelflappen bakken met oud en nieuw? Wist u dat u gebruikt frituurvet en bakolie ook gescheiden kunt inleveren? Dat kan bij steeds meer supermarkten of bij het afvalbrengstation bij u in de buurt. Van frituurvet wordt biobrandstof gemaakt. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo kunt u 180 kilometer kunt rijden.

Lees meer

plaatje van een vrouw die oliebollen bakt

Afval scheiden tijdens de feestdagen

Van klokhuis tot groen gas

18 december
December, de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Bij het koken is er altijd wel afval, zoals schillen of snijrestjes. En ook na de maaltijd is er nog wel eens een restje over. Etensresten horen bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval). Als u dit in de goede bak gooit, kan er weer groen gas en compost van worden gemaakt.

Lees meer

plaatje van Bakkie met een kerstmuts

Afvalinzameling tijdens de feestdagen

 Check de afvalkalender


Tijdens de kerstdagen en op Nieuwjaarsdag leegt HVC geen bakken. Let op: mogelijk worden de bakken rond de feestdagen op een eerder of later moment geleegd, ook als de oorspronkelijke ophaaldag niet op een feestdag valt. Kijk vroegtijdig in de afvalkalender in de HVC afval-app of op hvcgroep.nl wanneer uw bak wordt geleegd of de zakken worden opgehaald.

Lees meer

plaatje van HVC over de afvalkalender

Rosmolenwijk over op nieuwe manier afval inzamelen


3 december 2019
Het eerste deel van Rosmolenwijk gaat 5 december van start met de nieuwe manier van afval inzamelen. Het tweede deel gaat in januari over. Een week voordat de nieuwe manier ingaat, krijgen de bewoners een brief met uitleg en de afvalpas.

Lees meer

foto van een ondergrondse restafvalcontainer en afvalpas

Westzaan en Assendelft over op de nieuwe manier voor afval inzamelen


13 november 2019
In Westzaan zijn de bewoners maandag 11 november gestart met de nieuwe manier van afval inzamelen. De bewoners van Assendelft gaan maandag 18 november over. Dit betekent dat zij de grijze afvalbak aan huis vanaf
komende week gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer


Foto van een restafvalcontainer en de afvalpas

Afval scheiden: wat moet nou waar?

23 oktober 2019
We doen allemaal ons best om plastic afval apart te houden. Maar niet al het afval dat plastic bevat, hoort in de afvalbak voor plastic. Er is een handigheidje om te bepalen of iets bij het plasticafval mag: is het een lege verpakking? Komt het uit de keuken of uit de badkamer? Twee keer ja is plastic!

Lees meer

Plaatje van een afvalbak voor PMD

Kapotte apparaten? Lever ze in en laat ze recyclen!


15 oktober 2019
Uw elektrische tandenborstel gaat kapot of de stofzuiger stopt ermee. Gemiddeld hebben we 95 elektrische apparaten in huis, waarvan er 15 stuk zijn. Geen idee wat u hiermee moet? U kunt ze inleveren bij het afvalbrengstation of een inleverpunt in de buurt. En als u tijdens de Nationale Recycleweek van 14 t/m 20 oktober uw apparaten inlevert bij het afvalbrengstation van HVC, krijgt u er een cadeautje bij.

Lees meer

Foto van elektrische apparaten

Waar komen containers in Poelenburg?

9 oktober 2019
Binnenkort starten de bewoners in Poelenburg met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is op donderdag 17 oktober een inloopbijeenkomst in wijkcentrum de Poelenburcht. U bent tussen 17.00 en 19.30 uur van harte welkom om te horen wat er gaat veranderen. Ook kunt u vragen stellen. Voor flatbewoners verandert niets.

Lees meer

foto van een ondergrondse restafvalcontainer

Waar komen de afvalcontainers in Peldersveld en Hoornseveld?

 
25 september 2019
Binnenkort starten ook de bewoners in Peldersveld en Hoornseveld met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is op dinsdag 1 oktober een inloopbijeenkomst in De Meerpaal, Tjotterlaan 174 in Zaandam. U bent tussen 17.00 en 19.30 uur van harte welkom om te horen wat er gaat veranderen. Stel gerust uw vragen! Voor flatbewoners verandert niets.

Lees meer

Foto van een ondergrondse restafvalcontainer

Afval scheiden volgens Ben uit Oud West

‘Koop simpelweg minder troep!’

23 september 2019
Ben en zijn vriendin Moni wonen in Zaandam Oud West. In 2020 gaan zij over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Vanaf dan gebruiken zij de grijze bak niet meer voor restafval, maar voor plastic, blik en drinkpakken. Het restafval kunnen zij dan naar een ondergrondse container in de buurt brengen.

Lees meer

Foto van Ben met zijn dochterFoto van Ben met zijn dochter

Energie- en Klimaatcoaches gezocht


11 september 2019
Wilt u uw buren helpen met verduurzamen en energie besparen?  Bijvoorbeeld met tips om makkelijker afval te scheiden en hoe een energierekening omlaag te brengen. Meldt u dan aan als Energie- of Klimaatcoach! Als Energiecoach gaat u bij huurders thuis langs om advies te geven over energiebesparing en mogelijkheden om de woning met kleine maatregelen te verduurzamen. Als Klimaatcoach gaat u in groepsverband met Zaankanters in gesprek over verduurzaming op alle terreinen, zoals over eten en vervoer én afval.

Lees meer

Fotocredits: Sake Rijpkema

Afval scheiden volgens Hildo uit de Rosmolenwijk


‘Weten waar ik het voor doe, motiveert me


10 september 2019
Hildo uit de Rosmolenwijk doet sinds drie jaar aan plastic afval scheiden. ‘Ik schrok van de hoeveelheid.’ Volgens hem zouden mensen niet afval moeten scheiden omdat het moét, maar omdat ze het belangrijk vinden. ‘Als je weet waar je het voor doet, motiveert dat.’

Lees meer

Foto van Hildo bij een ondergrondse container voor oud papier en kartonHildo bij een ondergrondse container voor oud papier en karton

Oud Zaandijk en Oud Koog Noord over op nieuwe manier afval inzamelen

4 september 2019
De bewoners van Oud Zaandijk en Oud Koog Noord zijn op dinsdag 3 september gestart met de nieuwe manier van afval inzamelen. Dit betekent dat zij de grijze afvalbak aan huis voortaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer

Plaatje van een oma die plastic afval in een kliko voor plastic gooit

Locaties restafvalcontainers Westerwatering Zuid en Westzanerdijk

28 augustus
Binnenkort starten de bewoners van Westerwatering Zuid en de Westzanerdijk met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is er een inloopbijeenkomst in het stadhuis op donderdag 5 september tussen 17.00 en 19.30 uur. U bent van harte welkom om te horen wat er gaat veranderen. Ook kunt u vragen stellen.

Lees meer

foto van een ondergrondse restafvalcontainer

Waar hoort piepschuim?

29 juli 2019
Een nieuwe stofzuiger of een nieuwe set glazen. Naast karton bestaat een verpakking vaak uit piepschuim. Maar wist u dat piepschuim net als karton goed te recyclen is? Maar waar hoort het dan?

Lees meer

Wormerveer ook over op nieuwe manier afval inzamelen

8 juni 2019
De bewoners van Wormerveer Noord zijn sinds dinsdag 2 juli over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Op dinsdag 16 juli start Wormerveer Zuid.

Lees meer


Foto van afvalbak voor plastic

Plastic en glas in compost, hoe kan dat?

André Bout van afvalbedrijf HVC legt het uit.

3 juli 2019
‘Kijk, dit is prachtige compost. Gemaakt van het gft en de etensresten van onze inwoners.’ André
Bout is bedrijfsleider bij de compostering van HVC in Purmerend en Middenmeer en weet alles over
compost. Ook hoe het komt dat er soms toch een stukje plastic of glas tussen zit.

Lees meer

Foto van André Bout van HVC met compost in zijn hand.

HVC gaat afvalcontainers in Zaanstad vaker legen

25 juni 2019
De laatste tijd zijn containers op verschillende plekken in Zaanstad volgelopen en niet op tijd geleegd. Dit was voornamelijk in het weekend het geval. Dit is uiteraard niet de bedoeling en het is heel vervelend dat dit is gebeurd. In Zaanstad gaan we over op een nieuw systeem van afval inzamelen en om dit goed te laten verlopen is de gemeente met HVC in gesprek. Naar aanleiding hiervan neemt HVC maatregelen om de problemen op te lossen.

Lees meer

Foto van vrachtwagen van HVC

Kippenbotjes of visgraten? De gft-bak smult er van! 

24 juni 2019
De zomer is er! Tijd om de barbecue aan te steken. Vaak blijven er na afloop wat restjes over. Alle etensresten kunnen in de gft-bak. Dus ook de afgekloven kippenbotjes en visgraten.

Lees meer

Plaaatje van een groene bak

Raad geeft groen licht voor aangepaste manier afval inzamelen in Saendelft

3 juni 2019
Op dinsdag 28 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel voor een aangepaste manier van afvalinzameling in Saendelft. Wel wordt op verzoek van de raad het plan op twee punten gewijzigd. De proefperiode voor het gebruik van ondergrondse containers voor gft- en etensresten wordt acht maanden in plaats van de voorgestelde zes maanden. Daarnaast wordt na de proef in samenwerking met de actiegroep ‘Afvalscheiden JA, kliko’s NEE’ gekeken naar de behaalde resultaten. Op basis daarvan wordt bekeken of de proef verder kan, eventueel bijgesteld wordt of dat het systeem met afvalbakken aan huis wordt ingevoerd.

Lees meer

Van plastic sinasflesje tot nieuwe tas

40 bewoners namen een kijken in de Kunststof Sorteer Installatie in Heerenveen

27 mei 2019
Rooswijk, Krommenie, Westerkoog en Westerwatering Noord zijn inmiddels over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Momenteel volgt de Zaanse wijk Kalf. Wijk voor wijk gaan bewoners van Zaanstad aan huis plastic afval scheiden. Maar wat gebeurt hier eigenlijk mee? Dat antwoord kregen 40 bewoners in de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen.

Lees meer


Wat houdt het voorstel voor Saendelft precies in?

15 mei 2019
Saendelft zamelt afval nu ondergronds in. In Saendelft zijn er geen voorzieningen om aan huis gescheiden afval in te zamelen, zoals in de meeste wijken wel zo is. Inwoners van Saendelft brengen hun restafval naar ondergrondse containers in de wijk. Bewoners die nu al scheiden, brengen hun papier, glas en plastic, blik en drinkpakken naar de containers die bij het winkelcentrum en in de buurt van flatgebouwen/appartementen staan.

Lees meer

Foto van ondergrondse restafvalcontainer

Waar komt de ondergrondse restafvalcontainer in Rosmolenwijk?

15 mei 2019
Binnenkort starten de inwoners van de Rosmolenwijk met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is er een inloopbijeenkomst in Buurtcentrum De Kolk op dinsdag 21 mei tussen 17.00 en 20.00 uur. U bent van harte welkom om te horen wat er anders wordt en vragen te stellen.  

Lees meer

Foto van restafvalcontainer

Nieuwe manier van afval inzamelen in buitengebied

Buitengebied van Krommenie, Wormerveer, Westknollendam, Assendelft en Westzaan

14 mei 2019
Het inzamelen van afval gaat veranderen in Zaanstad. Het zogenaamde buitengebied van Krommenie, Wormerveer, Westknollendam, Assendelft en Westzaan is een gebied waar woningen ver uit elkaar staan. In de nieuwe manier van afval inzamelen krijgen de bewoners in dit gebied er een nieuwe bak met oranje deksel voor plastic, blik en drinkpakken bij.

Lees meer

Foto van buitengebied Westzaan, Westzanderveld

Nieuwe inzamelmethode voor afval in Saendelft

8 mei 2019
Bewoners van Saendelft kunnen hun afval gaan scheiden in bestaande bovengrondse en ondergrondse containers in de wijk. Voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gebeurt dit als proef. Dit is het voorstel van het college aan de gemeenteraad. Hiermee komt het college tegemoet aan de wensen van inwoners van Saendelft.

Lees meer

Kan dat, van petflessen een broodtrommel maken?

Gratis excursie!

6 mei 2019
Afval scheiden, waar doen we dat eigenlijk voor? Dat kunnen mensen van de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen u vertellen! Op zaterdag 25 mei 2019 organiseert de gemeente Zaanstad samen met HVC een excursie naar de KSI. En u kunt mee! Meld u aan en ontdek wat met uw gescheiden huishoudelijk afval gebeurt.

Lees meer

KSI Heerenveen

Afval scheiden volgens Marijke uit Wormerveer

24 april 2019
Zaanstad voert wijk voor wijk de nieuwe manier van afval inzamelen in. Rooswijk, Krommenie en Westerkoog zijn inmiddels over. Westerwatering Noord gaat deze week ook volledig over. De nieuwe manier houdt in dat Zaanse inwoners de grijze afvalbak gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer

 Afval scheiden volgens Jana uit Krommenie

17 april 2019
Inwoners van Krommenie scheiden hun afval sinds half februari op een nieuwe manier. Ze gebruiken de grijze bak nu voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Restafval brengen ze naar een ondergrondse container. Ook Jana (17) doet mee: 'Door plastic afval te scheiden kan ik mijn steentje bijdragen aan een betere wereld.'  

Lees meer

Foto van Jana met plastic afvalzakken

Westerwatering Noord ook over op nieuwe manier afval inzamelen

15 april 2019
Ook de bewoners van Westerwatering Noord gaan de komende weken over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Vrijdag 12 april start het  eerste deel van de wijk. Op vrijdag 26 april start het zuidelijke deel.

Lees meer

Foto van plastic in plastic afvalbak

Westerkoog aan de beurt voor nieuwe manier afval inzamelen

2 april 2019
Ook Westerkoog gaat de komende weken stapsgewijs over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Maandag 1 april startte het  eerste deel, rond de Wildeman. Op maandag 15 april start het tweede deel, rond De Glazenmaker.

Lees meer

Kaartje van hoe de wijk is ingedeeldWijkverdeling invoering Westerkoog

Voorstel afval inzameling Saendelft vóór zomer naar gemeenteraad

27 maart 2019
Samen met de actiegroep ‘JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk’ heeft gemeente Zaanstad een plan gemaakt voor het afval inzamelen in Saendelft. Voorafgaand aan het raadsbesluit heeft de gemeente samen met de actiegroep begin maart de opbrengst van het plan gepresenteerd aan de gemeenteraad. Dit wordt nu verder uitgewerkt tot een voorstel voor de gemeenteraad. Naar verwachting wordt dit voor de zomer aangeboden. Dit is later dan we in de eerste instantie hadden gepland. Het maken van een goed afgewogen voorstel kost meer tijd dan in eerste instantie was voorzien. De raad beslist uiteindelijk over de manier van afval inzamelen in Saendelft.

Inloopbijeenkomsten over nieuwe manier van afval inzamelen

20 maart 2019
Het inzamelen van afval gaat in de komende tijd veranderen in Zaanstad. In Rooswijk en Krommenie is de nieuwe manier inmiddels ingevoerd. Binnenkort starten de voorbereidingen in Kogerveldwijk, Westzaan, Assendelft en de Rosmolenwijk. In al die buurten worden inloopbijeenkomsten georganiseerd. De eerste inloopbijeenkomst die gepland staat is op 26 maart in de Kogerveldwijk.

Lees meer

'Afvalscheid-campagne in Zaanstad werpt al zijn vruchten af'

25 februari 2019
Het Afval-lab was in Krommenie op zaterdag 16 en woensdag 20 februari. Het Afval-lab is een rijdend en openklapbaar laboratorium over afval. Kinderen kunnen in het lab zingend en onderzoekend aan de slag met proeven en met speciale apparatuur.  Ook NH Nieuws kwam kijken en publiceerde over de afvalblues,  bewustwording en Tijn die trots liet zien wat hij in het Afval-lab heeft gemaakt.

Lees meer


Afval scheiden volgens Maud uit Krommenie

20 februari 2019
Naast Rooswijk zamelt Krommenie inmiddels ook op de nieuwe manier  afval in. Wijk voor wijk gaat heel Zaanstad over. Maud uit Krommenie vindt de nieuwe manier een prima oplossing.

Lees meer

Kinderen basisschool Westerkim spelen ‘De Milieu Inspecteur'

13 februari 2019
De kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Westerkim in Zaandam kregen op woensdag 13 februari de interactieve les 'De Milieu Inspecteur'.  De Milieu Inspecteur is bedacht om leerlingen bewust te maken van de mogelijkheden en het belang van afvalscheiding. De les leert dat afval niet bestaat en grondstof is voor nieuwe producten en groene energie. Wethouder duurzaamheid Sanna Munnikendam was woensdag ook bij de les aanwezig.

Lees meer

Afval scheiden volgens Agnes uit Rooswijk

7 februari 2019
De nieuwe manier van afval inzamelen is als eerst in Rooswijk ingevoerd. Wijk voor wijk gaat heel Zaanstad over. De nieuwe manier van afval inzamelen betekent dat inwoners de grijze bak gaan gebruiken voor plastic, blik en drinkpakken van Zaanstad. Het plastic dat in deze bak hoort, kan worden hergebruikt. Ook Agnes uit Rooswijk gebruikt sinds twee weken een plastic afvalbak. 

Lees meer

Ondergrondse afvalcontainers tijdelijk open

6 februari 2019
Om ondergrondse containers te openen, gebruikt u uw afvalpas. De komende vier weken wordt het systeem dat afvalpassen ‘leest’ vervangen. Tijdens deze vervanging zijn de containers allemaal opengezet. Dat betekent dat u uw afval bij iedere container kwijt kunt. Maar het zorgt er ook voor dat de ondergrondse containers met andere pasjes, zoals de OV-chipkaart, geopend kunnen worden.

Lees meer

Ontdek alles over afval in het Afval-lab

6 februari 2019
Het Afval-lab komt naar Rooswijk en Krommenie. Dit is een rijdend en openklapbaar laboratorium over afval. Woensdagmiddag 6 februari staat het Afval-lab in Rooswijk, op het plein voor de Albert Heijn, John Lennonstraat, van 13.00 tot 17.00 uur. In de voorjaarsvakantie staat het Lab ook in Krommenie.

Lees meer

Start nieuwe manier afval inzamelen in Krommenie

4 februari 2019
De komende weken begint de nieuwe manier van afval inzamelen in Krommenie. Als eerste is op woensdag 6 februari Krommenie Oost aan de beurt. Op woensdag 20 februari gaat de nieuwe inzamelmethode van start in Krommenie West. De bewoners die hiermee te maken krijgen ontvangen een ongeveer een week van tevoren een brief met uitleg van HVC. Stapsgewijs wordt de nieuwe manier in de overige delen van Zaanstad ingevoerd. Wilt u weten wanneer uw wijk aan de beurt is, kijk hier.

Lees meer


Afval scheiden volgens Lin uit Krommenie

30 januari 2019
Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op een nieuwe manier van afval inzamelen. Rooswijk is de eerste wijk waar de nieuwe manier inmiddels is ingevoerd. Krommenie volgt half februari. Wat vinden de bewoners hiervan? Bewoonster Lin uit Krommenie vindt afval scheiden belangrijk en is benieuwd naar de nieuwe manier.

Lees meer

Bewonersvoorlichters helpen u met de nieuwe manier van afval inzamelen

24 januari 2019
De nieuwe manier van afval inzamelen is gestart in Rooswijk. Half februari is Krommenie aan de beurt. Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op de nieuwe manier. Omdat de nieuwe manier wennen is, zijn er bewonersvoorlichters in de wijk aanwezig. Bewonersvoorlichter Renee  vertelt waar zij en haar collega’s u mee kunnen helpen. 

Lees meer

Wethouder Sanna Munnikendam maakt eerste bak klaar voor gebruik

21 januari 2019
Rooswijk is de eerste wijk in Zaanstad die overgaat op een nieuw systeem voor afvalinzameling. Vanaf dinsdag 22 januari gaan inwoners van Rooswijk op een nieuwe manier om met huishoudelijk afval. Wethouder Sanna Munnikendam bood maandagochtend 21 januari de eerste afvalbak aan aan mevrouw Bras en mevrouw De Vries. Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op een nieuwe manier voor afval. Na Rooswijk volgen Krommenie Oost en West half februari. 

Lees verder

Invoering nieuwe manier van afval inzamelen als eerste in Rooswijk

20 december 2018
Rooswijk start in de week van 21 januari met de nieuwe manier van afval inzamelen. Hiermee is de wijk in Zaandijk de eerste wijk die over gaat op het nieuwe systeem. Na Rooswijk is Krommenie Oost en West aan de beurt. Hier gaat het nieuwe systeem half februari in.

Lees meer

Voorstel afval inzamelen Saendelft in januari naar de gemeenteraad

19 december 2018
De afgelopen maanden is met de actiegroep ‘JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk’ hard gewerkt aan een plan, met als doel te komen tot een manier voor afval scheiden in Saendelft. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan het plan. Het nieuwe plan voor afval inzamelen in Saendelft gaat in januari naar de gemeenteraad. De raad beslist uiteindelijk over de manier van afval inzamelen in Saendelft. Tot die tijd verandert er niets aan de huidige manier.

Lees meer

Start zienswijze locaties ondergrondse containers Wormerveer Zuid

10 oktober 2018
Om de nieuwe manier van afvalinzameling mogelijk te maken,  moeten op verschillende locaties ondergrondse containers voor het inzamelen van huishoudelijk restafval aangelegd worden. Op grond van de Afvalstoffenverordening Zaanstad zijn daarom bij aanwijsbesluit locaties aangewezen voor afvalcontainers. Op dit besluit kunt u zienswijze indienen. Voor Wormerveer Zuid kan dit van 9 oktober tot 26 november 2018.

Gemeente Zaanstad en actiegroep Saendelft komen tot nieuwe manier voor afvalinzameling

4 oktober 2018
De gesprekken met de actiegroep Saendelft zijn vorige week en deze week weer opgestart. Doel van de gesprekken is te komen tot een manier voor afvalscheiding in Saendelft. Zowel de gemeente als de bewoners in de actiegroep zijn positief over de vorderingen. We werken een gezamenlijk voorstel uit dat in november aan de Raad wordt aangeboden. Dan zullen we ook duidelijkheid verschaffen naar de bewoners van Saendelft.

Voorbereidingen nieuwe afvalinzameling in vier nieuwe wijken 

Vier nieuwe wijken starten direct na de zomervakantie

27 augustus 2018
Kort na de zomervakantie starten de voorbereidingen voor de nieuwe manier van afval inzamelen in vier nieuwe wijken. Het gaat om Wormerveer, Westerkoog, Kalf en het noordelijke deel van Westerwatering. De voorbereidingen beginnen met bijeenkomsten in alle vier de gebieden in september en oktober. De bewoners worden hiervoor ongeveer twee weken van tevoren uitgenodigd.

Lees meer

Gemeente Zaanstad en HVC werken samen met actiegroep alternatieve manieren afval inzamelen uit

De aankondiging van het nieuwe afvalsysteem zorgde voor weerstand tegen de komst van afvalbakken in Saendelft. Dit heeft geleid tot uitstel van de uitvoering in Saendelft. De gemeente heeft inmiddels meerdere keren gesproken met de actiegroep JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk

Lees meer

Producten voor duurzaam huishouden in nieuwe webshop HVC

17 juli 2018
Naast dat HVC het afval in Zaanstad ophaalt, zetten zij zich ook in voor een beter milieu. In hun nieuwe webshop vind je allerlei producten die een duurzaam huishouden makkelijk maken. Van bio-afvalzakjes tot designprullenbak, maar ook speelgoed of handige opbergbakjes. Allemaal gemaakt van gerecycled plastic. Klanten van HVC krijgen 20% korting op iedere aankoop. Nieuwsgierig geworden? Kijk snel in de webshop.

Naar de webshop

Start zienswijze locaties ondergrondse containers Krommenie

11 juli 2018
Om de nieuwe manier van afvalinzameling mogelijk te maken,  moeten op verschillende locaties ondergrondse containers voor het inzamelen van huishoudelijk restafval aangelegd worden. Op grond van de Afvalstoffenverordening Zaanstad zijn daarom bij aanwijsbesluit locaties aangewezen voor afvalcontainers. Op dit besluit kunt u zienswijze indienen. Voor Krommenie kan dit van 11 juli tot 4 september 2018.

Lees meer


Gemeente Zaanstad in gesprek met actiegroep Saendelft over passend alternatief

28 juni 2018
De gemeente is inmiddels meerdere malen met de actiegroep JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk in gesprek gegaan. Tijdens die gesprekken wordt samen met HVC naar mogelijke oplossingen gezocht. Tot die tijd plaatsen we geen afvalbakken in Saendelft.

Lees meer

Kun je beter thuis afval scheiden of nascheiden met een machine?

18 juni 2018                                
Het is een onderwerp van gesprek op feestjes, op schoolpleinen en met de buren. De één zegt dat het beter is om thuis al het afval te scheiden. De ander weet het zeker; nascheiding van afval levert meer op. Hoe zit het nou? HVC heeft de verschillen op een rijtje gezet. 

Lees meer

Start zienswijze locaties ondergrondse afvalcontainers in Rooswijk

13 juni 2018
Om de nieuwe manier van afvalinzameling mogelijk te maken,  moeten op verschillende locaties ondergrondse containers voor het inzamelen van huishoudelijk restafval aangelegd worden. Op grond van de Afvalstoffenverordening Zaanstad zijn daarom bij aanwijsbesluit locaties aangewezen voor afvalcontainers. Op dit besluit kunt u zienswijze indienen. Voor Rooswijk kan dit  van 13 juni tot en met 25 juli 2018.

Lees meer

Heeft het zin om plastic te scheiden?

12 juni 2018
Absoluut! 80% van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al gerecycled. Uw inspanning is dus zeer waardevol. Bovendien blijkt dat wanneer je één type afval goed scheidt, je de andere soorten ook goed scheidt. En dat is mooi, want daardoor kunnen we veel grondstoffen hergebruiken.

Bekijk de vlogs van HVC over het scheiden van plastic

HVC gaat voor optimaal milieuresultaat

30 mei 2018
In een toelichting gaat HVC in op het scheiden van plastic, blik en drinkpakken. Dit is een veel besproken onderwerp in de media. HVC neemt u in het kort mee in welke mogelijkheden er van afval scheiden zijn. Daarbij geven ze ook weer wat de effecten zijn voor het milieu en wat de kosten zijn.

Download de toelichting (.pdf, 134 kb)

Meer tijd om (gratis) uw grof afval weg te brengen! 

30 mei 2018
Met ingang van zaterdag 2 juni 2018 heeft u als inwoner van Zaanstad meer tijd om grof afval naar het afvalbrengstation te brengen. De afvalbrengstations in Wormerveer en Zaandam zijn op zaterdag voortaan van 8.00 uur tot 16.00 uur geopend. Ook is het wegbrengen van alle soorten grof afval naar het afvalbrengstation voortaan gratis.

Lees meer

vrouw brengt grof afval naar afvalbrengstation

Wethouder Sanna Munnikendam neemt petitie actiegroep Saendelft in ontvangst

28 mei 2018
Op maandag 28 mei heeft wethouder Sanna Munnikendam van milieu en duurzaamheid de petitie ‘Afvalscheiden JA Afvalbakken NEE’ aangenomen. Alex van Dam overhandigde namens de actiegroep uit Saendelft deze petitie met 4200 handtekeningen. De bewoners die de petitie hebben ondertekend, willen hun afval graag beter scheiden, alleen niet met verschillende afvalbakken die ze per huishouden krijgen.

Lees meer

Sanna Munnikendam neemt petitie met handtekeningen in ontvangst

Aandacht voor nieuw systeem afvalinzameling

15 mei 2018
De afgelopen week is er in de Zaanse (social) media veel aandacht geweest voor de nieuwe manier van afval inzamelen. In de komende twee jaar verandert de manier van afvalinzameling voor alle inwoners van Zaanstad. De eerste drie gebieden waar we aan de slag gaan zijn Rooswijk, Krommenie en Saendelft. Onlangs is de gemeente een campagne gestart om inwoners te informeren over de verandering. Op afvalscheiden.zaanstad.nl staat alle informatie op een rij. Daar staat ook per wijk aangegeven wanneer de manier van inzamelen gaat veranderen.

Lees meer

jongen brengt afvalbak naar de weg

Campagne ‘Afval scheiden; samen halen we eruit wat erin zit’

18 april 2018
Deze week begint de campagne: ‘Afval scheiden; samen halen we eruit wat erin zit’. Dit is het startschot voor de stapsgewijze invoering van het nieuwe inzamelsysteem voor afval in Zaanstad. De gemeente voert de inzamelmethode wijk voor wijk, dorp voor dorp in met uitgebreide informatie voor bewoners. Uiteindelijk moet dat leiden tot meer gescheiden afval, minder restafval en dus een milieuvriendelijkere stad. Bovendien is de stijging van de afvalstoffenheffing beter in de hand te houden.

Lees meer

logo afval scheiden - samen halen we eruit wat erin zit

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl