Heeft het zin om plastic te scheiden?

Heeft het zin om plastic te scheiden?

12 juni 2018
Absoluut! 80% van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al gerecycled. Uw inspanning is dus zeer waardevol. Bovendien blijkt dat wanneer je één type afval goed scheidt, je de andere soorten ook goed scheidt. En dat is mooi, want daardoor kunnen we veel grondstoffen hergebruiken.

Plastic sorteren

Nadat de plastic verpakkingen bij u thuis zijn opgehaald, gaan ze naar een sorteerinstallatie om te sorteren op verschillende soorten plastic. Daarna gaat het in balen naar verwerkingsbedrijven. Daar wordt het vermalen tot korrels of snippers zodat het gebruikt kan worden voor nieuwe producten.

Nieuwe producten

Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kunnen dit nieuwe flessen zijn, bermpaaltjes of bloempotten. Nog niet voor alle soorten plastic is nu al een goede toepassing. Hier worden oplossingen voor gezocht. Ook wordt samen met producenten gezocht naar betere toepassingen voor het gerecyclede plastic.

Niet alle soorten plastic

Belangrijk is dat niet teveel andere materialen tussen het ingezamelde plastic zitten waardoor het niet meer hergebruikt worden. Grote stukken plastic zeil en folies kunnen bijvoorbeeld niet door de sorteermachines gesorteerd worden. De scheidingsmachine gaat ervan stuk. Dit soort afval moet ingeleverd worden bij de afvalbrengstations.

Op bezoek bij verwerkers en recyclebedrijven

Marit van HVC was op bezoek bij verwerkers en recyclebedrijven om te zien wat er met uw ingezamelde plastic verpakkingen gebeurt en welke nieuwe producten er van gemaakt worden. Bekijk hier de vlogs.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl