Nieuws uit 2019

Vuurwerkafval? Maak het nat!


24 december 2019
De straat vol vuurwerkresten? Natuurlijk is het fijn als we allemaal weer opruimen wat we achterlaten na het afsteken. Maar het heeft ook risico’s. Wanneer pijlen niet goed zijn afgegaan. Of wanneer iets nog lang smeult of gloeit van binnen. Wat is een veilige manier om van uw vuurwerk af te komen?

Lees meer

Plaatje van een meisje dat vuurwerk opruimt

Voorbereidingen invoeren ja-ja sticker om papierverspilling tegen te gaan


23 december 2019
Gemeente Zaanstad neemt voorbereidingen om ongeadresseerde reclame alleen nog maar in brievenbussen met een ja-ja sticker te laten bezorgen. Dit betekent dat inwoners die wel ongeadresseerde reclame willen ontvangen, een ja-ja sticker op hun brievenbus moeten plakken. De verwachting is dat dit medio 2020 wordt ingevoerd. Deze nieuwe manier gaat papierverspilling tegen.

Lees meer

Plaatje van een ja-ja sticker

Gebruikt frituurvet en bakolie? Lever het in!


19 december 2019
Gaat u zelf oliebollen of appelflappen bakken met oud en nieuw? Wist u dat u gebruikt frituurvet en bakolie ook gescheiden kunt inleveren? Dat kan bij steeds meer supermarkten of bij het afvalbrengstation bij u in de buurt. Van frituurvet wordt biobrandstof gemaakt. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo kunt u 180 kilometer kunt rijden.

Lees meer

plaatje van een vrouw die oliebollen bakt

Afval scheiden tijdens de feestdagen

Van klokhuis tot groen gas

18 december
December, de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Bij het koken is er altijd wel afval, zoals schillen of snijrestjes. En ook na de maaltijd is er nog wel eens een restje over. Etensresten horen bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval). Als u dit in de goede bak gooit, kan er weer groen gas en compost van worden gemaakt.

Lees meer

plaatje van Bakkie met kerstverlichting

Afvalinzameling tijdens de feestdagen

 Check de afvalkalender


Tijdens de kerstdagen en op Nieuwjaarsdag leegt HVC geen bakken. Let op: mogelijk worden de bakken rond de feestdagen op een eerder of later moment geleegd, ook als de oorspronkelijke ophaaldag niet op een feestdag valt. Kijk vroegtijdig in de afvalkalender in de HVC afval-app of op hvcgroep.nl wanneer uw bak wordt geleegd of de zakken worden opgehaald.

Lees meer

Plaatje van HVC met tekst 'check de afvalkalender'

Rosmolenwijk over op nieuwe manier afval inzamelen


3 december 2019
Het eerste deel van Rosmolenwijk gaat 5 december van start met de nieuwe manier van afval inzamelen. Het tweede deel gaat in januari over. Een week voordat de nieuwe manier ingaat, krijgen de bewoners een brief met uitleg en de afvalpas.

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Westzaan en Assendelft over op de nieuwe manier voor afval inzamelen


13 november 2019
In Westzaan zijn de bewoners maandag 11 november gestart met de nieuwe manier van afval inzamelen. De bewoners van Assendelft gaan maandag 18 november over. Dit betekent dat zij de grijze afvalbak aan huis vanaf
komende week gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer

foto van een ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Afval scheiden: wat moet nou waar?

23 oktober 2019
We doen allemaal ons best om plastic afval apart te houden. Maar niet al het afval dat plastic bevat, hoort in de afvalbak voor plastic. Er is een handigheidje om te bepalen of iets bij het plasticafval mag: is het een lege verpakking? Komt het uit de keuken of uit de badkamer? Twee keer ja is plastic!

Lees meer

plaatje van een vrouw met een afvalbak voor plastic afval

Kapotte apparaten? Lever ze in en laat ze recyclen!


15 oktober 2019
Uw elektrische tandenborstel gaat kapot of de stofzuiger stopt ermee. Gemiddeld hebben we 95 elektrische apparaten in huis, waarvan er 15 stuk zijn. Geen idee wat u hiermee moet? U kunt ze inleveren bij het afvalbrengstation of een inleverpunt in de buurt. En als u tijdens de Nationale Recycleweek van 14 t/m 20 oktober uw apparaten inlevert bij het afvalbrengstation van HVC, krijgt u er een cadeautje bij.

Lees meer

foto van kleine elektrische apparaten

Waar komen containers in Poelenburg?

9 oktober 2019
Binnenkort starten de bewoners in Poelenburg met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is op donderdag 17 oktober een inloopbijeenkomst in wijkcentrum de Poelenburcht. U bent tussen 17.00 en 19.30 uur van harte welkom om te horen wat er gaat veranderen. Ook kunt u vragen stellen. Voor flatbewoners verandert niets.

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Waar komen de afvalcontainers in Peldersveld en Hoornseveld?

 
25 september 2019
Binnenkort starten ook de bewoners in Peldersveld en Hoornseveld met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is op dinsdag 1 oktober een inloopbijeenkomst in De Meerpaal, Tjotterlaan 174 in Zaandam. U bent tussen 17.00 en 19.30 uur van harte welkom om te horen wat er gaat veranderen. Stel gerust uw vragen! Voor flatbewoners verandert niets.

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer met afvalpas

Energie- en Klimaatcoaches gezocht


11 september 2019
Wilt u uw buren helpen met verduurzamen en energie besparen?  Bijvoorbeeld met tips om makkelijker afval te scheiden en hoe een energierekening omlaag te brengen. Meldt u dan aan als Energie- of Klimaatcoach! Als Energiecoach gaat u bij huurders thuis langs om advies te geven over energiebesparing en mogelijkheden om de woning met kleine maatregelen te verduurzamen. Als Klimaatcoach gaat u in groepsverband met Zaankanters in gesprek over verduurzaming op alle terreinen, zoals over eten en vervoer én afval.

Lees meer

mensen met papieren aan tafelFotocredits: Sake Rijpkema

Oud Zaandijk en Oud Koog Noord over op nieuwe manier afval inzamelen


4 september 2019
De bewoners van Oud Zaandijk en Oud Koog Noord zijn op dinsdag 3 september gestart met de nieuwe manier van afval inzamelen. Dit betekent dat zij de grijze afvalbak aan huis voortaan gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer

plaatje van een vrouw bij een afvalbak voor plastic afval

Locaties restafvalcontainers Westerwatering Zuid en Westzanerdijk


28 augustus
Binnenkort starten de bewoners van Westerwatering Zuid en de Westzanerdijk met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is er een inloopbijeenkomst in het stadhuis op donderdag 5 september tussen 17.00 en 19.30 uur. U bent van harte welkom om te horen wat er gaat veranderen. Ook kunt u vragen stellen.

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer

Waar hoort piepschuim?


29 juli 2019
Een nieuwe stofzuiger of een nieuwe set glazen. Naast karton bestaat een verpakking vaak uit piepschuim. Maar wist u dat piepschuim net als karton goed te recyclen is? Maar waar hoort het dan?

Lees meer


foto van afvalbrengstation


Wormerveer ook over op nieuwe manier afval inzamelen


8 juni 2019
De bewoners van Wormerveer Noord zijn sinds dinsdag 2 juli over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Op dinsdag 16 juli start Wormerveer Zuid.

Lees meer

foto van afvalbakken

Plastic en glas in compost, hoe kan dat?

André Bout van afvalbedrijf HVC legt het uit.

3 juli 2019
‘Kijk, dit is prachtige compost. Gemaakt van het gft en de etensresten van onze inwoners.’ André
Bout is bedrijfsleider bij de compostering van HVC in Purmerend en Middenmeer en weet alles over
compost. Ook hoe het komt dat er soms toch een stukje plastic of glas tussen zit.

Lees meer

foto van André Bout

HVC gaat afvalcontainers in Zaanstad vaker legen


25 juni 2019
De laatste tijd zijn containers op verschillende plekken in Zaanstad volgelopen en niet op tijd geleegd. Dit was voornamelijk in het weekend het geval. Dit is uiteraard niet de bedoeling en het is heel vervelend dat dit is gebeurd. In Zaanstad gaan we over op een nieuw systeem van afval inzamelen en om dit goed te laten verlopen is de gemeente met HVC in gesprek. Naar aanleiding hiervan neemt HVC maatregelen om de problemen op te lossen.

Lees meer

foto van een vrachtwagen van HVC

Kippenbotjes of visgraten? De gft-bak smult er van! 

24 juni 2019
De zomer is er! Tijd om de barbecue aan te steken. Vaak blijven er na afloop wat restjes over. Alle etensresten kunnen in de gft-bak. Dus ook de afgekloven kippenbotjes en visgraten.

Lees meer

plaatje van Bakkie

Raad geeft groen licht voor aangepaste manier afval inzamelen in Saendelft

3 juni 2019
Op dinsdag 28 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel voor een aangepaste manier van afvalinzameling in Saendelft. Wel wordt op verzoek van de raad het plan op twee punten gewijzigd. De proefperiode voor het gebruik van ondergrondse containers voor gft- en etensresten wordt acht maanden in plaats van de voorgestelde zes maanden. Daarnaast wordt na de proef in samenwerking met de actiegroep ‘Afvalscheiden JA, kliko’s NEE’ gekeken naar de behaalde resultaten. Op basis daarvan wordt bekeken of de proef verder kan, eventueel bijgesteld wordt of dat het systeem met afvalbakken aan huis wordt ingevoerd.

Lees meer

Van plastic sinasflesje tot nieuwe tas

40 bewoners namen een kijken in de Kunststof Sorteer Installatie in Heerenveen

27 mei 2019
Rooswijk, Krommenie, Westerkoog en Westerwatering Noord zijn inmiddels over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Momenteel volgt de Zaanse wijk Kalf. Wijk voor wijk gaan bewoners van Zaanstad aan huis plastic afval scheiden. Maar wat gebeurt hier eigenlijk mee? Dat antwoord kregen 40 bewoners in de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen.

Lees meer


Wat houdt het voorstel voor Saendelft precies in?

15 mei 2019

Saendelft zamelt afval nu ondergronds in. In Saendelft zijn er geen voorzieningen om aan huis gescheiden afval in te zamelen, zoals in de meeste wijken wel zo is. Inwoners van Saendelft brengen hun restafval naar ondergrondse containers in de wijk. Bewoners die nu al scheiden, brengen hun papier, glas en plastic, blik en drinkpakken naar de containers die bij het winkelcentrum en in de buurt van flatgebouwen/appartementen staan.

Lees meer


foto van restafvalcontainer

Waar komt de ondergrondse restafvalcontainer in Rosmolenwijk?


15 mei 2019
Binnenkort starten de inwoners van de Rosmolenwijk met de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarvoor is er een inloopbijeenkomst in Buurtcentrum De Kolk op dinsdag 21 mei tussen 17.00 en 20.00 uur. U bent van harte welkom om te horen wat er anders wordt en vragen te stellen.  

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer

Nieuwe manier van afval inzamelen in buitengebied

Buitengebied van Krommenie, Wormerveer, Westknollendam, Assendelft en Westzaan

14 mei 2019
Het inzamelen van afval gaat veranderen in Zaanstad. Het zogenaamde buitengebied van Krommenie, Wormerveer, Westknollendam, Assendelft en Westzaan is een gebied waar woningen ver uit elkaar staan. In de nieuwe manier van afval inzamelen krijgen de bewoners in dit gebied er een nieuwe bak met oranje deksel voor plastic, blik en drinkpakken bij.

Lees meer

foto van buitengebied Zaanstad

Nieuwe inzamelmethode voor afval in Saendelft

8 mei 2019
Bewoners van Saendelft kunnen hun afval gaan scheiden in bestaande bovengrondse en ondergrondse containers in de wijk. Voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gebeurt dit als proef. Dit is het voorstel van het college aan de gemeenteraad. Hiermee komt het college tegemoet aan de wensen van inwoners van Saendelft.

Lees meer

foto van restafvalcontainer

Kan dat, van petflessen een broodtrommel maken?

Gratis excursie!

6 mei 2019
Afval scheiden, waar doen we dat eigenlijk voor? Dat kunnen mensen van de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen u vertellen! Op zaterdag 25 mei 2019 organiseert de gemeente Zaanstad samen met HVC een excursie naar de KSI. En u kunt mee! Meld u aan en ontdek wat met uw gescheiden huishoudelijk afval gebeurt.

Lees meer

Een foto van de sorteerinstallatie

Westerwatering Noord ook over op nieuwe manier afval inzamelen


15 april 2019
Ook de bewoners van Westerwatering Noord gaan de komende weken over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Vrijdag 12 april start het  eerste deel van de wijk. Op vrijdag 26 april start het zuidelijke deel.

Lees meer

plastic afval in plastic afvalbak

Westerkoog aan de beurt voor nieuwe manier afval inzamelen


2 april 2019
Ook Westerkoog gaat de komende weken stapsgewijs over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Maandag 1 april startte het  eerste deel, rond de Wildeman. Op maandag 15 april start het tweede deel, rond De Glazenmaker.

Lees meer

plattegrond van Westerkoog

Voorstel afval inzameling Saendelft vóór zomer naar gemeenteraad


27 maart 2019
Samen met de actiegroep ‘JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk’ heeft gemeente Zaanstad een plan gemaakt voor het afval inzamelen in Saendelft. Voorafgaand aan het raadsbesluit heeft de gemeente samen met de actiegroep begin maart de opbrengst van het plan gepresenteerd aan de gemeenteraad. Dit wordt nu verder uitgewerkt tot een voorstel voor de gemeenteraad. Naar verwachting wordt dit voor de zomer aangeboden. Dit is later dan we in de eerste instantie hadden gepland. Het maken van een goed afgewogen voorstel kost meer tijd dan in eerste instantie was voorzien. De raad beslist uiteindelijk over de manier van afval inzamelen in Saendelft.

plaatje van een ondergrondse glasbak

Inloopbijeenkomsten over nieuwe manier van afval inzamelen


20 maart 2019
Het inzamelen van afval gaat in de komende tijd veranderen in Zaanstad. In Rooswijk en Krommenie is de nieuwe manier inmiddels ingevoerd. Binnenkort starten de voorbereidingen in Kogerveldwijk, Westzaan, Assendelft en de Rosmolenwijk. In al die buurten worden inloopbijeenkomsten georganiseerd. De eerste inloopbijeenkomst die gepland staat is op 26 maart in de Kogerveldwijk.

Lees meer

Plaatje met afvalbakken en ondergrondse restafvalcontainer

'Afvalscheid-campagne in Zaanstad werpt al zijn vruchten af'


25 februari 2019
Het Afval-lab was in Krommenie op zaterdag 16 en woensdag 20 februari. Het Afval-lab is een rijdend en openklapbaar laboratorium over afval. Kinderen kunnen in het lab zingend en onderzoekend aan de slag met proeven en met speciale apparatuur.  Ook NH Nieuws kwam kijken en publiceerde over de afvalblues,  bewustwording en Tijn die trots liet zien wat hij in het Afval-lab heeft gemaakt.

Lees meer

foto van kinderen in het Afval-lab

Kinderen basisschool Westerkim spelen ‘De Milieu Inspecteur'


13 februari 2019
De kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Westerkim in Zaandam kregen op woensdag 13 februari de interactieve les 'De Milieu Inspecteur'.  De Milieu Inspecteur is bedacht om leerlingen bewust te maken van de mogelijkheden en het belang van afvalscheiding. De les leert dat afval niet bestaat en grondstof is voor nieuwe producten en groene energie. Wethouder duurzaamheid Sanna Munnikendam was woensdag ook bij de les aanwezig.

Lees meer

foto van de wethouder in de klas met de kinderen

Ondergrondse afvalcontainers tijdelijk open


6 februari 2019
Om ondergrondse containers te openen, gebruikt u uw afvalpas. De komende vier weken wordt het systeem dat afvalpassen ‘leest’ vervangen. Tijdens deze vervanging zijn de containers allemaal opengezet. Dat betekent dat u uw afval bij iedere container kwijt kunt. Maar het zorgt er ook voor dat de ondergrondse containers met andere pasjes, zoals de OV-chipkaart, geopend kunnen worden.

Lees meer

foto van afvalpas

Ontdek alles over afval in het Afval-lab


6 februari 2019
Het Afval-lab komt naar Rooswijk en Krommenie. Dit is een rijdend en openklapbaar laboratorium over afval. Woensdagmiddag 6 februari staat het Afval-lab in Rooswijk, op het plein voor de Albert Heijn, John Lennonstraat, van 13.00 tot 17.00 uur. In de voorjaarsvakantie staat het Lab ook in Krommenie.

Lees meer

foto van afval-lab

Start nieuwe manier afval inzamelen in Krommenie


4 februari 2019
De komende weken begint de nieuwe manier van afval inzamelen in Krommenie. Als eerste is op woensdag 6 februari Krommenie Oost aan de beurt. Op woensdag 20 februari gaat de nieuwe inzamelmethode van start in Krommenie West. De bewoners die hiermee te maken krijgen ontvangen een ongeveer een week van tevoren een brief met uitleg van HVC. Stapsgewijs wordt de nieuwe manier in de overige delen van Zaanstad ingevoerd. Wilt u weten wanneer uw wijk aan de beurt is, kijk hier.

Lees meer

foto van ondergrondse restafvalcontainer

Bewonersvoorlichters helpen u met de nieuwe manier van afval inzamelen


24 januari 2019
De nieuwe manier van afval inzamelen is gestart in Rooswijk. Half februari is Krommenie aan de beurt. Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op de nieuwe manier. Omdat de nieuwe manier wennen is, zijn er bewonersvoorlichters in de wijk aanwezig. Bewonersvoorlichter Renee  vertelt waar zij en haar collega’s u mee kunnen helpen. 

Lees meer

foto van bewonersvoorlichters

Wethouder Sanna Munnikendam maakt eerste bak klaar voor gebruik


21 januari 2019
Rooswijk is de eerste wijk in Zaanstad die overgaat op een nieuw systeem voor afvalinzameling. Vanaf dinsdag 22 januari gaan inwoners van Rooswijk op een nieuwe manier om met huishoudelijk afval. Wethouder Sanna Munnikendam bood maandagochtend 21 januari de eerste afvalbak aan aan mevrouw Bras en mevrouw De Vries. Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op een nieuwe manier voor afval. Na Rooswijk volgen Krommenie Oost en West half februari. 

Lees verder

Foto van de wethouder bij de afvalbak voor plastic afval

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl