Bewonersverhalen

Afval scheiden volgens...

Lees de ervaringen van Zaanse bewoners met afval scheiden.

Marian uit Rooswijk over afval scheiden  in een flat

 'Als je eraan gewend bent om afval te scheiden, is het helemaal niet zo veel werk.’


2 november 2020
Marian woont in een flat in Rooswijk. Afval scheiden doet ze inmiddels al een tijdje. Haar plastic afval, gft-afval, oud papier- en karton en restafval brengt ze naar de containers bij de flats. Haar glas neemt ze mee naar de container bij de supermarkt als ze boodschappen gaat doen. Maar wat vindt Marian van al deze verschillende containers?

Lees meer

foto van Marian

Afval scheiden volgens Ben uit Oud West

‘Koop simpelweg minder troep!’

23 september 2019
Ben en zijn vriendin Moni wonen in Zaandam Oud West. In 2020 gaan zij over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Vanaf dan gebruiken zij de grijze bak niet meer voor restafval, maar voor plastic, blik en drinkpakken. Het restafval kunnen zij dan naar een ondergrondse container in de buurt brengen.

Lees meer

foto van Ben Ben met zijn dochter

Afval scheiden volgens Hildo uit de Rosmolenwijk 


‘Weten waar ik het voor doe, motiveert me’


10 september 2019
Hildo uit de Rosmolenwijk doet sinds drie jaar aan plastic afval scheiden. ‘Ik schrok van de hoeveelheid.’ Volgens hem zouden mensen niet afval moeten scheiden omdat het moét, maar omdat ze het belangrijk vinden. ‘Als je weet waar je het voor doet, motiveert dat.’

Lees meer

foto van Hildo

Afval scheiden volgens Marijke uit Wormerveer

24 april 2019
Zaanstad voert wijk voor wijk de nieuwe manier van afval inzamelen in. Rooswijk, Krommenie en Westerkoog zijn inmiddels over. Westerwatering Noord gaat deze week ook volledig over. De nieuwe manier houdt in dat Zaanse inwoners de grijze afvalbak gebruiken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Lees meer

foto van Marijke

Afval scheiden volgens Jana uit Krommenie

17 april 2019
Inwoners van Krommenie scheiden hun afval sinds half februari op een nieuwe manier. Ze gebruiken de grijze bak nu voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Restafval brengen ze naar een ondergrondse container. Ook Jana (17) doet mee: 'Door plastic afval te scheiden kan ik mijn steentje bijdragen aan een betere wereld.'  

Lees meer

foto van Jana

Afval scheiden volgens Maud uit Krommenie

20 februari 2019
Naast Rooswijk zamelt Krommenie inmiddels ook op de nieuwe manier  afval in. Wijk voor wijk gaat heel Zaanstad over. Maud uit Krommenie vindt de nieuwe manier een prima oplossing.

Lees meer

foto van Maud

Afval scheiden volgens Agnes uit Rooswijk

7 februari 2019
De nieuwe manier van afval inzamelen is als eerst in Rooswijk ingevoerd. Wijk voor wijk gaat heel Zaanstad over. De nieuwe manier van afval inzamelen betekent dat inwoners de grijze bak gaan gebruiken voor plastic, blik en drinkpakken van Zaanstad. Het plastic dat in deze bak hoort, kan worden hergebruikt. Ook Agnes uit Rooswijk gebruikt sinds twee weken een plastic afvalbak. 

Lees meer

foto van Agnes

Afval scheiden volgens Lin uit Krommenie

30 januari 2019
Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op een nieuwe manier van afval inzamelen. Rooswijk is de eerste wijk waar de nieuwe manier inmiddels is ingevoerd. Krommenie volgt half februari. Wat vinden de bewoners hiervan? Bewoonster Lin uit Krommenie vindt afval scheiden belangrijk en is benieuwd naar de nieuwe manier.

Lees meer

foto van Lin

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl