In gesprek met actiegroep Saendelft

Gemeente Zaanstad in gesprek met actiegroep Saendelft over passend alternatief

Tot die tijd geen afvalbakken in Saendelft


28-06-2018
De gemeente is inmiddels meerdere malen met de actiegroep JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk in gesprek gegaan. Tijdens die gesprekken wordt samen met HVC naar mogelijke oplossingen gezocht. Tot die tijd plaatsen we geen afvalbakken in Saendelft. 

Het is belangrijk dat de mogelijke oplossingen binnen de gemaakte afspraken en het budget van het grondstoffenplan vallen. Zowel de gemeente, HVC als de actiegroep zijn nu bezig verschillende oplossingen uit te werken. Die worden vóór de zomervakantie met elkaar besproken. Tot die tijd plaatsen we geen afvalbakken in Saendelft.

Raadsinformatiebrief

Het college heeft de gemeenteraad hiervan ook op de hoogte gesteld door een zogenaamde raadsinformatiebrief. De raadsinformatiebrief is hier te lezen met als titel 'Implementatie uitvoeringsprogramma Grondstoffenplan in Saendelft' van 28-06-2018.

Actiegroep

De actiegroep ‘JA afval scheiden, NEE kliko’s in de wijk’ bestaat uit een aantal inwoners van Saendelft. Zij hebben de groep opgericht nadat de plannen van de gemeente voor de nieuwe manier van afval inzamelen bekend werden gemaakt. Zij willen hun afval graag scheiden, maar willen geen afvalbakken aan huis.

Planning

Binnen een periode van twee jaar gaan alle huishoudens in Zaanstad over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Kijk op deze website onder het kopje ‘Planning’ wanneer welke wijk aan de beurt is.

Nieuwe manier van afval inzamelen

Zaanstad wil in 2020 de hoeveelheid restafval terugbrengen tot maximaal 100 kilo per inwoner per jaar. Nu is dat 260 kilo per jaar. Om dit te bereiken wordt de manier van afval inzamelen anders. Dat is door de gemeenteraad van Zaanstad vastgesteld. Hiermee sluiten we aan op de landelijke doelstelling om restafval te verminderen. De nieuwe manier van afval inzamelen is beter voor het milieu. Ook stijgt de afvalstoffenheffing voor inwoners van de gemeente Zaanstad hierdoor minder snel.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl