Vragen

De meest gestelde vragen over afval scheiden in Zaanstad.

Afval scheiden

  • Waarom is afval scheiden nodig?

    Door afval goed te scheiden neemt het hergebruik van materiaal toe en de hoeveelheid restafval af. Veel van ons afval is opnieuw te gebruiken. Denk aan plastic, blik, drinkpakken, gft en etensresten, papier en karton, glas en textiel. Van deze materialen worden nieuwe producten gemaakt. Veel van het herbruikbare afval belandt nu in de verbrandingsoven en kan dus niet hergebruikt worden. Dat is niet alleen zonde voor het milieu maar ook zonde van uw geld.

    Wat niet iedereen weet, is dat de gemeente geld moet betalen voor het ophalen en verwerken van afval. Dit bedrag hangt af van de hoeveelheid restafval dat verbrand moet worden.

    Het verbranden van restafval is duur. Het rijk verhoogt elk jaar de belasting op het verbranden van restafval. Daar heeft de gemeente geen invloed op. De rekening die u voor het verwerken van afval krijgt, dit heeft de afvalstoffenheffing, wordt door de landelijke maatregelen elk jaar weer hoger. Door goed afval te scheiden, houdt u de rekening zo laag mogelijk.

    Hoe minder herbruikbaar afval bij het restafval zit, hoe minder kosten de gemeente heeft en hoe minder hard uw afvalstoffenheffing stijgt. Door afval scheiden, houden we samen afval betaalbaar.

  • Wat is de nieuwe manier van afval inzamelen?

    In de nieuwe manier van afvalinzameling wordt bij laagbouwwoningen afval dat opnieuw gebruikt kan worden, bij thuis opgehaald in drie afvalbakken. De grijze afvalbak met oranje sticker is voor plastic, blik en drinkpakken. Gft en etensresten gaan in de groene afvalbak, papier en karton in de blauwe. Het afval dat na scheiding overblijft, brengt u naar de dichtstbijzijnde ondergrondse restafvalcontainer die op verschillende plekken in de wijk komen.

    Woont u in een flat, appartement of in een woning zonder tuin, dan houdt u plastic, blik en drinkpakken, papier en karton én het afval dat overblijft, apart. Dit brengt u naar de ondergrondse containers die in de buurt van de flat of het appartement staan. Afhankelijk van de situatie bij de flat of het appartement worden bestaande containers daarvoor omgebouwd, verplaatst of komen er nieuwe verzamelcontainers bij.

  • Worden de kosten voor bewoners lager als er meer afval gescheiden wordt?

    Nee, dat is niet het geval. Het verbranden van restafval is duur en de kosten daarvan stijgen elk jaar. Als we nu niets doen, dan weten we zeker dat de kosten hard oplopen. Door minder restafval te verbranden, loopt de afvalstoffenheffing voor inwoners op termijn minder hoog op. De gemeente betaalt met de afvalstoffenheffing alle kosten voor het ophalen en verwerken van het afval van bewoners. De gemeente houdt geen geld over als mensen meer afval scheiden.

  • De afvalbak voor plastic, blik en drinkpakken wordt één keer per vier weken geleegd. Dat is erg lang, kan het niet vaker.

    Nee dat is niet mogelijk. Op basis van ervaringen in andere gemeenten is inzameling van plastic één keer in de 4 weken voldoende voor een gemiddeld huishouden, ook bij gezinnen met kinderen. Dit blijkt ook uit gemeenten die al ruim een jaar een plastic bak hebben. Wij snappen dat het even wennen is. Het helpt om plastic kleiner te maken door flesjes samen te persen en lege pakken plat te vouwen. Net zoals bij karton, dat ook niet in de container past zonder het eerst plat te maken. Ook helpt het om plastic, blik en drinkpakken los in de bak te gooien, zo past er meer in.

    Mocht u uw plastic afval toch niet in de bak kwijt kunnen, dan kunt het wegbrengen naar een ondergrondse container voor plastic bij u in de buurt.

    Stankoverlast kunt u voorkomen door de plastic verpakkingen helemaal leeg te maken en om te spoelen. Verpakkingen die niet goed gewassen kunnen worden, kunt u in een doorzichtige plastic zak doen. Ook als u bij stormachtig weer wilt voorkomen dat het plastic bij het legen uit de container waait, kunt u het afval in een doorzichtige plastic zak doen. Een zwarte vuilniszak is niet toegestaan.

  • De ondergrondse container in mijn buurt is kapot of heeft een storing. Wat moet ik doen?

    De afvalinzameling in Zaanstad wordt verzorgd door HVC. Vragen over de (ondergrondse) containers en kliko's, storingen van (ondergrondse) containers en kliko's en de milieustraten kunt u stellen aan HVC, via de website of door te bellen naar 0800 - 0700 (gratis)

  • Welke gegevens registreert de afvalpas?

    De chip op de HVC-afvalpas voor de ondergrondse container is gekoppeld aan de toegewezen ondergrondse containers in de wijk. Op de ondergrondse container zit een chip die het aantal klepopeningen bijhoudt. HVC gebruikt het totaal aantal klepopeningen om te bepalen wanneer de container geleegd moet worden.

  • Ik wil een extra afvalbak. Waar kan ik die bestellen?

    Als u een gratis afvalbak wilt aanvragen, neem dan contact op met HVC voor de mogelijkheden. Dat kan via e-mail: klantenservice@hvcgroep.nl  of telefonisch 0800-0700 (gratis).

    De afvalbakken zijn gratis.

  • Er is tot nu toe minder restafval maar de afvalstoffenheffing voor volgend jaar gaat met 35 euro omhoog. Hoe zit dat?

    Het verbranden van restafval wordt steeds duurder. De rijksoverheid verhoogt elkaar jaar de kosten voor het verbranden van restafval. En dat merkt u ook  doordat de afvalstoffenheffing daardoor elk jaar hoger zijn, ook al wordt de hoeveelheid restafval minder. 

    Niet alleen in Zaanstad, maar overal is om deze reden de afvalstoffenheffing omhoog gegaan. Op deze interactieve kaart vindt u hier meer over.

    Door goed afval te scheiden kunnen we er met elkaar wel voor zorgen dat de kosten minder hard stijgen.  Door afval scheiden hoeft er namelijk minder restafval verbrand te worden.



  • De enige die beter wordt van het nieuwe systeem is de gemeente. Het levert hen vast geld op.

    Het is in de wet bepaald dat de opbrengsten van de afvalstoffenheffing niet meer dan kostendekkend mogen zijn. Dat betekent dat de gemeente niet meer kosten in rekening mag brengen dan dat ze betaalt voor de inzameling en verwerking van afval. De gemeente mag dus op deze heffing geen winst maken.

  • Waar kan ik de locaties van de afvalcontainers in Zaanstad vinden?

    Op de kaart in de ZaanAtlas kunt u zien waar de afvalcontainers in Zaanstad staan. Deze kaart vindt u hier.

    Ook in de HVC-app kunt u de locaties van de afvalcontainers vinden.

Welk afval hoort waar?


  • Hoe weet ik welk afval in welke afvalbak thuishoort?

    Op de site van HVC Groep en op de HVC app vindt u een afvalwijzer waarmee u direct ziet welk afval in welke afvalbak thuishoort. De app is gratis en te vinden in de App Store (iOS) en in Google Play (Android) door te zoeken op HVC afval-app.

  • Wat doe ik met mijn grof afval?

    Grof afval, zoals meubels, laminaat en grote elektrische apparaten zijn vaak nog te gebruiken door andere mensen. U kunt bruikbare spullen naar een kringloopwinkel brengen of door een kringloopwinkel op laten halen. Als de spullen niet meer te gebruiken zijn, dan kunt u ze brengen naar een afvalbrengstation. Dit is gratis. Grof afval mag namelijk niet bij het gewone huisvuil.

    Ook is het mogelijk uw grof afval op afspraak op te laten halen. Hier kunt een afspraak maken. Of bel met 14 075.

  • Kan al mijn plastic in de plastic afvalbak?

    Ja als het gaat om plastic verpakkingen mag al uw plastic verpakkingen in de afvalbak voor plastic, blik en drinkpakken. Belangrijk is dat het gaat om echte plastic etens- en drinkverpakkingen, blik en lege drinkpakken. Als er teveel andere materialen tussen zitten, kunnen de plastic verpakkingen niet gesorteerd worden en dus niet hergebruikt worden.

    Als u de onderstaande drie vragen met ja kunt beantwoorden, dan hoort het in de plastic afvalbak:

    Is het een verpakking?

    Komt de verpakking uit de keuken of badkamer?

    Is de verpakking leeg en schoon?

    Op de site van HVC Groep en op de HVC app vindt u een afvalwijzer waarmee u direct ziet welk afval in welke afvalbak thuishoort. De app is gratis en te vinden in de App Store (iOS) en in Google Play (Android) door te zoeken op HVC afval-app.

    iOS:
    https://itunes.apple.com/nl/app/hvc/id878559386?mt=8

    Android:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.opzet.afvalwijzer.hvc

  • Waar gooi ik textiel en glas weg?

    De inzamelvoorzieningen voor textiel en glas blijven op centrale locaties in de wijken staan. Voor glas is dat meestal bij supermarkten en winkelcentra.  

    Op verschillende plekken in Zaanstad staan textielbakken van WeShare. Op www.reshare.nl kunt u per plaats zoeken naar de dichtstbijzijnde textielbak.

    In de textielbakken mag in principe alle textiel. Ook textiel dat kapot is is welkom. Denk hierbij aan:

    • Kleding
    • Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc.
    • Schoenen (per paar gebonden)
    • Sokken (per paar)
    • Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc.
    • Zachte knuffels

    Graag het textiel in een gesloten zak in de bak gooien.

  • Waar gooi ik oude en kapotte elektronische apparaten weg?

    Klein elektronisch afval dat u niet meer gebruikt of kapot is, zoals cartridges, adapters, elektronische tandenborstels, broodroosters en mobiele telefoons kunt u naar een WeCycle inleverpunt brengen. 

    De inleverpunten van WeCycle staan veel bij supermarkten en andere winkels, zoals bouwmarkten kringloopwinkels en elektronica zaken. Maar ook bij kinderboerderijen, zoals Darwinpark, de Veldmuis en t’Weidje. Op www.wecycle.nl vindt u voor elk klein elektronisch afval een inleverpunt bij u in de buurt.

    U kunt uw klein elektrisch afval ook bijna altijd kwijt bij winkels die deze producten verkopen. En natuurlijk ook bij het afvalbrengstation van HVC in Zaandam of Westknollendam. Als u uw elektronisch afval gescheiden inlevert, blijven grondstoffen bespaard en kunnen hier weer nieuwe producten van worden gemaakt.

  • Ik heb lege batterijen en kapotte led/spaarlampen. Waar kan ik dat kwijt?

    Batterijen en spaarlampen kunt u vaak in de supermarkt inleveren. Kijk op www.wecycle.nl voor een inleverpunt bij u in de buurt.

  • Voor mijn kind gebruik ik luiers, wat doe ik daarmee?

    Met een geurdichte luieremmer kunt u thuis luiers inzamelen voordat u deze naar de ondergrondse restafval container brengt. Zo is het niet nodig om voor elke luier naar de container te lopen.

Afvalverwerking


  • Is het niet zo dat afvalverwerkers beter zijn in het scheiden van afval dan inwoners?

    Nee, afval dat door verwerkers wordt gescheiden is vuil omdat alles bij elkaar zit. Bijvoorbeeld papier dat is vervuild met koffieprut of andere zaken kan niet meer ingezet worden om papier te maken. Plastic moet intensiever gereinigd worden.

  • Wat gebeurt er met mijn afval na scheiding?

    Plastic:
    Nadat de plastic verpakkingen bij uw thuis zijn opgehaald, gaan ze naar een sorteerinstallatie om te sorteren op verschillende soorten plastic. Daarna gaat het in balen naar verwerkingsbedrijven. Daar wordt het vermalen tot korrels of snippers zodat het gebruikt kan worden voor nieuwe producten. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kunnen dit nieuwe flessen zijn, bermpaaltjes of bloempotten. Nog niet voor alle soorten plastic is nu al een goede toepassing. Hier worden oplossingen voor gezocht. Ook wordt samen met producenten gezocht naar betere toepassingen voor het gerecyclede plastic.

    Belangrijk is dat niet teveel andere materialen tussen het ingezamelde plastic zitten waardoor het niet meer hergebruikt worden. Grote stukken plastic zeil en folies kunnen bijvoorbeeld niet door de sorteermachines gesorteerd worden. De scheidingsmachine gaat ervan stuk. Dit soort afval moet ingeleverd worden bij de afvalbrengstations.

    Gft en etensresten:
    Van gft en etensresten wordt compost gemaakt. Groenten-, fruit- en tuinafval wordt bij u thuis opgehaald en gaat direct naar een vergistingsinstallatie. Na 6 weken is dit compost en wordt het verkocht als tuinaarde.

    Oud papier en karton:
    Van oud papier en karton, zoals bijvoorbeeld eierdozen en lege wc-rollen, wordt nieuw papier en karton gemaakt. Zo leest u een krant op papier dat al eens was gebruikt als papier.

  • Heeft het zin om plastic te scheiden?

    Absoluut! 80 % van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al gerecycled. Uw inspanning is dus zeer waardevol. Bovendien blijkt dat wanneer je één type afval goed scheidt, je de andere soorten ook goed scheidt. En dat is mooi, want daardoor kunnen we veel grondstoffen hergebruiken en de hoeveelheid restafval met elkaar verminderen.

  • Hoe zit het nou? De een zegt dat het beter is thuis al het afval te scheiden. De ander weet het zeker; machinaal scheiden van afval levert meer op. Is het één beter dan het ander?

    Het antwoord hierop is kort: nee. HVC ziet machinaal scheiden altijd als een aanvulling op zelf thuis afval scheiden (bronscheiding). In laagbouwwoningen is bronscheiding de meest effectieve manier om afval te scheiden. In flats en appartementen is het minder makkelijk om afval thuis te scheiden. Daar kan machinaal scheiden een goede oplossing zijn om waardevolle plastics, lege pakken en blik van deze locaties tóch te kunnen recyclen. Gft en etensresten kunnen niet door deze machine worden gescheiden.

  • Is nascheiding niet een betere oplossing dan bronscheiding?

    In Nederland zijn twee methodes om plastic afval in te zamelen: bij uw thuis (bij de bron) of bij de verwerker in de afvalfabriek (nascheiding). Dit wordt bron- en nascheiding genoemd.

    Per gemeente verschilt de methode. Landelijk is bewezen dat bronscheiding bij laagbouw de beste oplossing is. Bronscheiding levert een betere kwaliteit op van de ingezamelde soorten afval dan nascheiden. Bovendien blijkt dat bewoners door bronscheiding ál hun afval beter gaan scheiden. Bij flats en appartementen (hoogbouw) is bronscheiding minder makkelijk, omdat bewoners geen eigen afvalbakken hebben. Zij brengen hun afval naar een verzamelcontainer. In Zaanstad zijn zowel laagbouwwoningen en hoogbouwwoningen. Dat maakt dat de combinatie van bron- en nascheiding de meest effectieve manier van afvalscheiding is voor Zaanstad; bronscheiding waar het kan en nascheiden waar het niet kan.

  • Waarom is er geen statiegeldsysteem voor al het plastic?

    Er bestaat nu alleen een statiegeldsysteem voor grote PET-flessen. De overheid overweegt dit uit te breiden naar kleine flesjes. Dit is maar een klein deel van de plastic verpakkingen. Voor de overige plastic verpakkingen is de huidige manier van plastic scheiden bedacht. Zaanstad is voorstander van statiegeld voor kleinere verpakkingen en heeft zich aangesloten bij de “Statiegeldalliantie”.

  • Doet de gemeente ook iets aan de verpakkingsindustrie?

    De gemeente is actief en prominent aanwezig is gesprekken met de verpakkingsindustrie. Zaanstad heeft zich ook aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Contact

Staat het antwoord op uw vraag niet op de site, neem dan contact met ons op.

Stuur ons een e-mail: afvalscheiden@zaanstad.nl of bel tijdens kantoortijden 14 075

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl