Het inzamelen van afval wordt anders in Zaanstad. Op deze site vindt u alle informatie over de nieuwe manier van afval inzamelen.
Veel van ons huishoudelijk afval is opnieuw te gebruiken. Denk aan plastic, blik, drinkpakken, gft en etensresten, papier en karton, glas en textiel. Van deze materialen worden nieuwe producten gemaakt. Veel - ruim 60% - van het herbruikbare afval belandt nu in de verbrandingsoven en kan dus niet hergebruikt worden. Dat is zonde!
Zaanstad wil in 2020 de hoeveelheid restafval terugbrengen tot maximaal 100 kilo per inwoner per jaar. Nu is dat 260 kilo per jaar. Om dit te bereiken wordt de manier van afval inzamelen anders. Hiermee sluiten we aan op de landelijke doelstelling om restafval te verminderen.
In de nieuwe manier van afval inzamelen wordt het scheiden van afval makkelijker. Afval dat opnieuw gebruikt kan worden, wordt aan huis opgehaald. Het beetje restafval dat overblijft, brengt u naar een ondergrondse container die op verschillende plekken in de wijk komt.
Zaanstad wil een klimaatneutrale gemeente zijn. Zuinig omgaan met afval dat opnieuw gebruikt kan worden, is daar onderdeel van. Door afval te scheiden hoeven er geen nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten gemaakt te worden. Dat is goed voor het milieu. Omdat minder restafval verbrand hoeft te worden, daalt de uitstoot van broeikasgassen.
Daar komt bij dat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van de bewoners. Hoe minder restafval verbrand hoeft te worden, hoe minder snel de kosten voor de inwoners stijgen.