De afgelopen drie jaar zijn bijna alle wijken overgegaan op een nieuwe manier van afval inzamelen. Afval dat hergebruikt kan worden, zoals plastic verpakkingen, blik, drinkpakken, oud papier en gft- en etensresten worden aan huis of op centrale plekken in de wijk opgehaald. Restafval kan naar één van de ondergrondse containers in de wijk worden gebracht.
Steeds meer inwoners in Zaanstad scheiden hun afval op de goede manier. Sinds de nieuwe manier is per inwoner aan huis gemiddeld 32 kilo meer plastic afval, gft en papier ingezameld. Het restafval is tot nu toe in 2020 met 1,03 miljoen kilo verminderd. Dat is goed nieuws, want daardoor kan afval opnieuw gebruikt worden en is er minder restafval. En met minder restafval stijgen uw kosten voor afval minder hard.
Wat niet iedereen weet, is dat de gemeente geld moet betalen voor het ophalen en verwerken van afval. Dit bedrag hangt af van de hoeveelheid restafval dat verbrand moet worden. De rijksoverheid verhoogt ieder jaar de kosten voor het verbranden van restafval. Daar heeft de gemeente geen invloed op. De rekening die u elk jaar voor het verwerken van het afval krijgt - dit heet de afvalstoffenheffing - wordt door de landelijke maatregelen ieder jaar weer hoger. Met elkaar kunnen we die stijging wel zo laag mogelijk houden.
In Zaanstad zijn we al goed op weg met afval scheiden. Dat is een compliment meer dan waard: goed bezig Zaankanters! Maar laten we er met elkaar nog een schepje bovenop doen, want hoe beter we ons afval scheiden, hoe minder de kosten stijgen!