Feiten en fabels

Wat gebeurt er eigenlijk met ons afval en heeft het wel zin om afval te scheiden? Lees hier onder wat wat wel en niet waar is.

Feit: 

Bronscheiding waar het kan, nascheiding waar het moet
Afval thuis scheiden levert een betere kwaliteit op van de ingezamelde soorten afval dan nascheiden. Bovendien blijkt dat bewoners door bronscheiding ál hun afval beter gaan scheiden. En papier, textiel en glas kan alleen gerecyled worden als het gescheiden is ingezameld. 


Feit:

Een volle gft-bak staat gelijk aan 15 tot 20 kilo compost
Van goed ingezameld gft-afval maakt HVC compost en biogas. Met het biogas kun huizen worden verwarmd en met het compost hebben we weer goede meststof voor de tuin. Benieuwd hoe van gft en etensresten compost wordt gemaakt? Bekijk het filmpje hieronder.


Feit:

Papier is wel 7 tot 8  keer te recyclen
87% van het papier dat we in Nederland maken komt van gerecycled papier. Houd uw oud papier en karton apart. Let er alleen wel op dat het schoon en droog is. Vuil papier, zoals zakdoekjes en pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval. Meer over papierafval scheiden.



Fabel:

Na gescheiden inzameling komt het afval toch weer op één hoop.
Nee, dit is een fabeltje. Nadat u uw afval heeft gescheiden, brengt HVC het afval per afvalstroom naar verschillende verwerkers om deze te laten recyclen. Van deze grondstoffen kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Daarom scheiden we ons afval in aparte bakken en containers. Afval scheiden heeft dus zeker zin! Daarom is het belangrijk om uw afval zorgvuldig te scheiden: gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het oud papier of in de gft-bak.



Fabel: 

Thuis afval scheiden heeft geen zin
Het idee dat gezinnen maar een klein beetje afval produceren vergeleken met bedrijven en kantoren, klopt niet. Thuis afval scheiden maakt echt verschil. Want wist u dat het niet-gerecyclede afval van de bouw, industrie en landbouw bij elkaar minder is dan het niet-gerecyclede afval in huis? Kunt u nog tips gebruiken bij afval scheiden, met name plastic afval? Bekijk dan het filmpje hieronder!












Fabel:

Plastic scheiden heeft geen zin
Plastic scheiden heeft wél zin! 80 % van uw gescheiden plastic, blik en drinkpakken wordt nu al gerecycled. Eerst brengt HVC uw plastic afval naar de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen. Daarna gaat het naar fabrieken voor nieuwe producten. In 2019 hebben we voor bewoners een excursie naar de KSI georganiseerd. Bekijk hieronder het filmpje en lees hier het verslag.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl