Vragen? Stel ze aan een bewonersvoorlichter!

Bewonersvoorlichters helpen u met de nieuwe manier van afval inzamelen

24 januari 2019
De nieuwe manier van afval inzamelen is gestart in Rooswijk. Half februari is Krommenie aan de beurt. Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op de nieuwe manier. Omdat de nieuwe manier wennen is, zijn er bewonersvoorlichters in de wijk aanwezig. Bewonersvoorlichter Renee  vertelt waar zij en haar collega’s u mee kunnen helpen. 

‘Met vragen over de nieuwe manier van afval inzamelen kunnen inwoners onder andere bij ons terecht. Bijvoorbeeld over welk afval in welke afvalbak thuishoort, hoe  je thuis zo goed mogelijk en makkelijk afval apart weggooit en hoe de afvalpas werkt’, vertelt Renee.

Afval scheiden en afvalverwerking

De nieuwe manier van afval scheiden houdt in dat bewoners afval dat opnieuw gebruikt kan worden aan huis inzamelen. Het restafval dat overblijft gaat naar een ondergrondse container in de wijk. Dit is effectiever dan het afval scheiden bij de afvalverwerker. Scheiden aan huis is eenvoudiger, omdat herbruikbaar afval direct gescheiden in aparte afvalbakken weggegooid kan worden. Afval is eigenlijk geen afval. Scheiden leidt tot minder restafval en op die manier gaan we duurzaam om met afval. ‘Als bewonersvoorlichter probeer ik inwoners hier zo goed mogelijk over te informeren,’ aldus Renee.

Restafval naar ondergrondse container in de wijk

Als Krommenieër heeft Renee zelf ook met de nieuwe manier van afval scheiden te maken. ‘Ik woon in een flat, dus bakken aan huis heb ik niet. Er is wel een ondergrondse container voor gft- én plastic voor mijn flatgebouw. Ik ben daarom gewend mijn afval gescheiden naar die containers te brengen.’ In de nieuwe situatie brengen inwoners het restafval dat na scheiding overblijft, naar een ondergrondse container in de wijk. ‘Veel mensen vragen mij of dat niet lastig is voor bewoners die slecht ter been zijn. Die zorg begrijp ik goed. Toch zijn de meesten uit deze doelgroep die ik spreek positief over de nieuwe manier.’ Degenen die niet in staat zijn hun afval zelf weg te brengen, krijgen vaak al hulp van bijvoorbeeld familieleden. Lukt dit niet, dan wordt er met het Sociaal Wijkteam gekeken naar wat mogelijk is. Ook komen we op afspraak bij mensen thuis om naar hun situatie te kijken. Als bewoners daar gebruik van willen maken kunnen zij een e-mail sturen naar afvalscheiden@zaanstad.nl

De bewonersvoorlichters helpen u graag

Vragen over de nieuwe manier van afval inzamelen? De bewonersvoorlichters zijn op diverse plekken aanwezig in de wijk. Zodra de nieuwe manier bij u van start is gegaan, zijn er inloopspreekuren waar u met uw vragen terecht kunnen. Klik voor actuele tijden en locaties van de inloopspreekuren op de onderstaande knop.

Daarnaast vindt u de bewonersvoorlichters regelmatig bij winkelcentra.

Bekijk de locaties, dagen en tijden van de inloopspreekuren


Foto van vier bewonersvoorlichters. Ze dragen felgroene jassen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl