De weg van plastic

De weg van plastic

Van boterkuipje tot bierkrat


19 mei 2023
Tandpastatubes, leeg blikje doperwten en yoghurtpakken… Deze plastic producten komen in de zak, bak of container voor het plastic, blik en drinkpakken afval terecht. Op die manier kunnen we deze grondstoffen goed hergebruiken. Maar welke weg legt uw lege boterkuipje af en wat maken ze er eigenlijk van? Volg de weg van het plastic.

Het begint thuis met het weggooien van de plastic verpakking. Door thuis afval te scheiden (bronscheiding) zoals papier, plastic, blik en drinkpakken kunt u dit heel goed recyclen naar nieuw plastic. Gooi plastic verpakkingen, blik en drinkpakken daarom in de daarvoor bestemde zak, bak of container.

Richting kunststofsorteerinstallatie

HVC haalt het plastic, blik en drinkpakken afval gescheiden op. Dit afval blijft gescheiden van het restafval en brengt HVC naar de kunststofsorteerinstallatie (KSI) in Heereveen. Al het plastic, blik en drinkpakken afval komt hier op een grote hoop waarna de installatie het sorteert in verschillende stromen.

Sorteren van het plastic

De eerste selectie van de kunststoffen is op grootte. Dit wordt gedaan door de ‘trommelzeef’, een enorme buis met gaten van 4 tot 30 centimeter. Net een ruimtevaartuig om te zien! Plastic zakjes en pakjes lijken gewichtloos rond te zweven net als in de ruimte. Daarna begint de selectie op basis van de aard van de grondstof. Harde plastics, zachte plastics, drinkpakken en blikjes. Aan het einde van de sorteerhal heeft de installatie alle verpakkingen uitgesplitst in verschillende ‘monostromen’. Voor de allerlaatste selectie zijn er mensen nodig. Mensenhanden sorteren de laatste producten en halen er ook nog ‘verkeerde’ kunststoffen of andere ‘stoorstoffen’ uit.

Richting verwerkers

In de opslagloods aan het einde van de KSI rijdt een heftruck af en aan met ‘balen’ van bijna een meter hoog en ruim een meter breed en lang. De balen met PET-flessen zijn het lichtst met 290 kilo. De baal restplastic oftewel ‘gesorteerde mix’ maar liefst 430 kilo. Gespecialiseerde verwerkers halen deze plastic balen op en verwerken dit tot granulaat. Deze tussenstap is nodig voordat het tweede leven van ons plastic kan beginnen.


Nieuwe producten

Deze ‘granulaten’ gaan vervolgens weer naar de volgende verwerker om er nieuwe producten van te maken. En dat zijn niet alleen meer de vuilniszakken en bermpaaltjes. Nee, er zijn meer producten en verpakkingen die voor 100% uit gerecycled plastic bestaan, bijvoorbeeld de flacons van verzorgingsproducten. Maar het kan ook zomaar zijn dat uw boterkuipje of plastic flesje uiteindelijk terugkomt in de bierkratten of een deurmat.

Excursie naar de sorteerinstallatie

De gemeente Zaanstad nam in 2019 een groep bewoners mee naar de sorteerinstallatie. Wijk voor wijk ging Zaanstad over op een nieuwe manier van afval inzamelen, waarmee we plastic afval aan thuis gingen scheiden. Om te laten zien wat er met het plastic afval gebeurt, konden bewoners zich gratis aanmelden voor deze excursie naar Heerenveen. Benieuwd hoe het was? Bekijk hier het verslag en het filmpje terug!foto van balen plastic afval

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl