Van plastic sinasflesje tot nieuwe tas

Excursie naar de Kunststof Sorteer Installatie in Heerenveen

Van plastic sinasflesje tot nieuwe tas

27 mei 2019
Rooswijk, Krommenie, Westerkoog en Westerwatering Noord zijn inmiddels over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Momenteel volgt de Zaanse wijk Kalf. Wijk voor wijk gaan bewoners van Zaanstad aan huis plastic afval scheiden. Maar wat gebeurt hier eigenlijk mee? Dat antwoord kregen 40 bewoners in de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen.

Na een kop koffie en uitleg over de installatie, start de rondleiding. Met neonvestje, helm, bril en mondkap loopt de groep de installatie binnen. In een grote hal liggen bergen afval, meters hoog. Pieter, de gids, wijst ernaar: ‘Dit wordt dit weekend verwerkt. Maandag komt er nieuwe vracht binnen. Per week sorteren we 1300 ton aan plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.’

Brommende geluiden en draaiende machines

Vanuit de hal door de deuren verschijnt er een enorme installatie. Brommende geluiden komen uit de draaiende machines. Ogen komen te kort voor de lopende banden die het afval vliegensvlug van links naar rechts en van onder naar boven vervoeren. Pieter toont als eerste een grote draaiende trommelzeef. ‘Deze machine sorteert het afval op grootte. Dat maakt het sorteren van het materiaal makkelijker’, legt hij uit.

Sorteercontrole door mensenhanden

Pieter neemt de groep mee langs buizen, tunnels, trechters en nog meer lopende banden. Tientallen camera’s staan op de machines gericht, gevolgd door 40 paar grote ogen. Een ruimte verder komt het afval per plastic onderdeel op aparte loopbanden. Werknemers controleren hier het werk van de machines. Handen vliegen heen en weer.

90% kan worden hergebruikt

Buiten aangekomen staan er balen plastic afval. Balen petflessen, frisdrankblikjes en drinkpakken als torens apart van elkaar. ’90 % procent van het afval dat de KSI binnenkomt, wordt hergebruikt. Over heel Nederland wordt slechts 60 % van het verpakkingsmateriaal hergebruikt. Nog niet iedereen scheidt plastic afval en gooit dit bijvoorbeeld bij het restafval. Zonde, want dan wordt het vaak verbrand.’

Elk plastic onderdeel goed voor een nieuw product

Na het sorteren gaan de plastic onderdelen naar andere fabrieken in het land . Die maken er weer nieuwe producten van. Terug in de bus krijgen de bezoekers een goodiebag mee. Hierin zit een folder over afval scheiden met tips, een koffiebeker van bamboe, een pen dat ooit een vlapak was, in een tasje dat ooit een plastic sinasflesje is geweest.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl