Voorbereidingen invoeren ja-ja sticker 

Voorbereidingen invoeren ja-ja sticker om papierverspilling tegen te gaan


23 december 2019
Gemeente Zaanstad neemt voorbereidingen om ongeadresseerde reclame alleen nog maar in brievenbussen met een ja-ja sticker te laten bezorgen. Dit betekent dat inwoners die wel ongeadresseerde reclame willen ontvangen, een ja-ja sticker op hun brievenbus moeten plakken. De verwachting is dat dit medio 2020 wordt ingevoerd. Deze nieuwe manier gaat papierverspilling tegen.

Na de doorvoering van deze wijziging, ontvangen inwoners standaard geen ongeadresseerd reclamewerk maar wel huis-aan-huisbladen. Mensen die wel ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen, zullen een ja-ja sticker moeten plakken.

Koplopers ja-ja sticker

Gemeente Amsterdam heeft de ja-ja sticker al ingevoerd. De reclame- en folderbranche spande eerder een rechtszaak aan tegen de invoering van de ja-ja sticker in Amsterdam. Het gerechtshof oordeelde dat de gemeente Amsterdam de ja-ja sticker wel mag invoeren. Een aantal andere gemeenten (Utrecht, Haarlem, Rotterdam en Den Haag) voeren de sticker per 1 januari 2020 in. 

Tegengaan papierverspilling

Wethouder Circulaire economie, Wessel Breunesse: 'In ons restafval zit veel papier en dat wordt verbrand. Dit verbranden is niet duurzaam en erg kostbaar. De ja-ja sticker kan een enorme afname van papierafval opleveren. Als 50% van de Zaanse inwoners een ja-ja sticker op de voordeur plakt, is de verwachting dat dit jaarlijks 500 ton aan papier scheelt. Met de invoering van de ja-ja sticker dragen we bij aan een duurzamer Zaanstad.'

plaatje van de Ja-Ja sticker

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl