Proef om het scheiden van gft-afval te verbeteren

Proef om het scheiden van gft-afval  te verbeteren 


22 maart 2022
Gemeente Zaanstad gaat samen met HVC als proef het scheiden van afval van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT+E) bij flats en appartementen beter te faciliteren. In het gft–e afval van bewoners van flats en appartementen zit nog veel afval dat daar niet thuis hoort. Dat is zonde, want daardoor kan het gft-e afval niet hergebruikt worden als groen gas en compost. Tijdens de proef nemen we verschillende maatregelen in verschillende wijken zodat we weten welke maatregel het best werkt om de kwaliteit van het gft-e afval te verbeteren. 

Er belandt nog veel plastic in de gft-container. Dit komt vaak omdat het gft-afval in plastic afvalzakken wordt weggegooid.  Dat is jammer, want als er te veel plastic in het gft-afval zit wordt de gehele inhoud van de container verbrand bij het restafval. Een biologisch afbreekbare vuilniszak met het kiemplant logo mag wel in de gft-container.

Proefmaatregelen per wijk

De proef vindt plaats in vijf wijken met hoogbouw in Zaanstad.  In elke wijk wordt een maatregel getest. Zo worden in Kogerveld bewoners gestimuleerd om plastic afvalzakken met gft-afval te legen in de gft-container. Én om daarna de plastic afvalzak apart weg te gooien in een aparte prullenbak die naast de gft-container komt. In Krommenie kunnen bewoners een gratis afvalbakje voor in de keuken en biologisch afbreekbare zakjes bestellen. In Wormerveer gaan afvalcoaches met gratis afvalbakjes de wijk in en komt er een biozakjesautomaat in de wijk. In Rooswijk komen in de hallen van de trappenhuizen dispensers met biozakjes. In Zaandam Zuid gaan afvalcoaches langs de deuren om tips te geven hoe nog beter afval gescheiden kan worden. Verder vervangt HVC aanstaande donderdag en vrijdag een aantal containers in de wijken. De nieuwe containers zijn gebruiksvriendelijker.

Resultaten proef

 De proef loopt tot eind juni. Daarna gaan we de resultaten uit de verschillende wijken met elkaar vergelijken. In het geval een maatregel goed werkt dan bekijken we of we deze maatregel doorvoeren in heel Zaanstad. 
 

 

 foto van een gft-afvalcontainer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl