Invoering Ja/ja sticker

Invoering Ja/ja-sticker: minder papierverspilling in Zaanstad

Folderliefhebbers moeten deze zomer een sticker aanvragen


8 maart 2021
Het college heeft ingestemd met de invoering van de ja-sticker voor folders. Binnen een half jaar vervangt Zaanstad het huidige Nee-sticker systeem door een Ja-sticker systeem. Dat betekent dat inwoners standaard geen ongeadresseerd drukwerk ontvangen maar nog wel huis-aan-huisbladen. Zaankanters die geen afscheid willen nemen van de folders, moeten een ja/ja-sticker op hun brievenbus plakken. 

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: 'Dit is een belangrijke stap vooruit naar een duurzamer gebruik van papier. Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee namelijk 30 kilo papier per jaar.'

Invoering op z'n vroegst begin juli

De gemeenteraad behandelt later deze maand de nieuwe afvalstoffenverordening. De invoering van het ja-sticker systeem is hier onderdeel van. Drie tot zes maanden later is de invoering van de sticker. Op zijn vroegst is dat begin juli 2021. Vlak voor de invoering ontvangen inwoners informatie over het gratis aanvragen van de ja/ja-sticker bij de gemeente.

Digitale alternatieven

Adverteerders hebben de komende maanden de tijd om over te stappen op alternatieven. Denk aan online folders, apps en advertenties in de huis-aan-huismedia. Adverteerders die na de invoering folders blijven bezorgen bij huishoudens zonder sticker riskeren een boete.

Ja/ja sticker afbeelding

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl