Afval scheiden in Saendelft: de afvalcontainers blijven en er komen verbeteringen

Afval scheiden in Saendelft: de afvalcontainers blijven en er komen verbeteringen


10 februari 2022
De manier van afval inzamelen in Saendelft, met afvalcontainers in de buurten, blijft. Dit heeft de gemeenteraad op 23 december 2021 besloten. Deze manier van afval inzamelen startte in mei 2020 als proef. De meeste inwoners van Saendelft willen deze manier behouden. Dit bleek uit een enquête van afgelopen zomer die zij hebben ingevuld. Wel kan het afval scheiden in Saendelft makkelijker. Daarom gaan we de komende tijd aan de slag met een aantal verbeteringen. 

Samen met HVC en de actiegroep ‘Afval scheiden ja, kliko’s nee’, maken we een actieplan om de kwaliteit van het gfte-afval (groente-, fruit-, tuin- en etensafval) te verbeteren. Dat willen we doen met informatie aan de bewoners en door het afval scheiden makkelijker te maken. We gaan bijvoorbeeld kijken of we alternatieven voor plastic zakken kunnen aanbieden om het gfte-afval mee in te zamelen. Of dat er prullenbakken bij de groencontainers komen te staan. Dan kunnen bewoners de plastic zak met gfte-afval legen in de gfte-container. De plastic zak kan daarna in de prullenbak. Plastic zakken horen namelijk niet bij het gfte-afval. Als er te veel afval in de gfte-container komt dat er niet hoort, raakt deze lading vervuild. Dit afval kan dan niet meer worden hergebruikt.

Herverdeling containerlocaties

Daarnaast bekijken we met HVC en de actiegroep of we de plekken van de afvalcontainers beter over de wijk kunnen verdelen. Uit de enquête van afgelopen zomer bleek dat sommige containers op onhandige plekken staan. Zo worden sommige containers weinig en andere veel gebruikt. Verder stoppen we met afvalbakken aan huis in Saendelft. Het aantal bewoners in Saendelft met afvalbakken aan huis is relatief laag. Het is te duur om HVC door de hele wijk te laten rijden om deze te legen. De bewoners die deze afvalbakken hebben, krijgen hier persoonlijk informatie over.

foto van een ondergrondse gfte-container in Saendelft

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl