Plastic afval scheiden: wat hoort er niet bij

Plastic afval scheiden: wat hoort er niét bij?

In de plastic afvalbak en –container horen lege plastic verpakkingen, drinkpakken en blik. Dat betekent dat niet élk product van plastic bij het plastic afval hoort. Piepschuim, speelgoed, medisch afval: producten die deels wel van plastic zijn, maar alleen goed te verwerken als ze worden ingeleverd bij het afvalbrengstation.

De instinkers op een rij:

Piepschuim

Piepschuim bestaat uit een kunststof, maar valt snel uit elkaar en kan daardoor niet goed verwerkt worden door een kunststofsorteerinstallatie. Bij het afvalbrengstation blijft het piepschuim bij elkaar in een bak. Alleen dan kunnen we het recyclen.

Harde kunststoffen

Producten zoals kapotte emmers, speelgoed en tuinstoelen vallen allemaal onder harde kunststoffen en mogen daarom naar het afvalbrengstation.

Groot verpakkingsmateriaal

Groot verpakkingsmateriaal, zoals plastic om een nieuw bankstel of koelkast, is te groot en laat de machines in de fabriek vastlopen. Lever het daarom in bij het afvalbrengstation.

Medisch afval

Medisch afval zoals infuuszakken en –slangen horen in verband met de hygiëne bij restafval. Injectienaalden en spuiten mogen naar het afvalbrengstation bij het klein chemisch afval. Verpak naalden en spuiten goed. Zo kan niemand zich eraan verwonden of infecties oplopen. 

Landbouwplastic en –netten

Grote stukken landbouwplastic en netten veroorzaken storingen in de sorteermachines. Daarom horen ze zeker niet thuis in de plasticbak. Deze materialen mag u inleveren bij het afvalbrengstation.

Overige producten

Producten zoals een oud dekzeil, tuinslang, zwembad en zwembandjes zijn niet te recyclen en mogen daarom bij het restafval. Past het niet in de restafvalbak? Breng het dan naar het afvalbrengstation.

Meer over afval scheiden


foto van kinderen met een stoffen zandbak

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl