Wethouder Sanna Munnikendam maakte eerste bak klaar voor gebruik

Wethouder Sanna Munnikendam maakt eerste bak klaar voor gebruik

21  januari 2019
Rooswijk is de eerste wijk in Zaanstad die overgaat op een nieuw systeem voor afvalinzameling. Vanaf dinsdag 22 januari gaan inwoners van Rooswijk op een nieuwe manier om met huishoudelijk afval. Wethouder Sanna Munnikendam bood maandagochtend 21 januari de eerste afvalbak aan aan mevrouw Bras en mevrouw De Vries. Wijk voor wijk gaat Zaanstad over op een nieuwe manier voor afval. Na Rooswijk volgen Krommenie Oost en West half februari. 

De nieuwe manier betekent dat inwoners van herbruikbaar afval apart weggooien in drie afvalbakken die aan huis staan. De bestaande grijze afvalbak wordt in de nieuwe situatie gebruikt voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. De groene bak voor gft- en etensresten en de blauwe voor oud papier en karton. Het restafval dat overblijft, brengen inwoners naar een ondergrondse container.

Waarom een nieuwe manier?

Zaanstad wil zuinig omgaan met afval dat opnieuw gebruikt kan worden. Door afval te scheiden zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Dat is goed voor het milieu. Bovendien hoeft er minder restafval verbrand  te worden, waardoor de uitstoot van broeikasgassen daalt.
Daar komt bij dat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van de bewoners. Hoe minder restafval er wordt verbrand, hoe minder snel de kosten voor de inwoners stijgen.

Tijdelijke bovengrondse containers

Op verschillende plekken in de wijk zijn ondergrondse containers geplaatst. Op enkele plekken was dit om meerdere redenen niet mogelijk, hier zijn tijdelijk bovengrondse containers geplaatst.

Bewonersvoorlichters 

Voor bewoners voor wie de verandering gaat spelen, zijn de komende tijd bewonersvoorlichters aanwezig in de wijk. Ze zijn te vinden bij winkelcentra en bij inloopspreekuren bij onder andere de sociale wijkteams. Kijk op afvalscheiden.zaanstad.nl voor data en tijden. Ook is het mogelijk om een afspraak bij uw thuis te maken met een bewonersvoorlichter. Stuur hiervoor een verzoek naar afvalscheiden@zaanstad.nl.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de nieuwe manier voor afval inzamelen? Bezoek de website afvalscheiden.zaanstad.nl. Op de pagina veelgestelde vragen vindt u wellicht de antwoorden op uw vragen.

Foto van wethouder Sanna Munnikendam met bewoners en de eerste afvalbakken voor plastic in Zaanstad

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl