Week van de AfvalHelden met handveger Robin

De week van de AfvalHelden

Mee met handveger Robin Swart

1 maart 2021
De Week van de AfvalHelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Helden met een hoofdletter H, want dat zijn ze. De chauffeur die zich met een vuilniswagen een weg door een drukke stad weet te banen. De groenmedewerker die zorgt dat het groen in de stad aangelegd en schoon blijft. De verwerker die het afval veilig en duurzaam omzet in nieuwe grondstoffen en energie. En met hen nog vele anderen!

We gingen langs bij Robin Swart, die als handveger voor gemeente Zaanstad werkt. In Assendelft en Saendelft leegt hij de openbare prullenbakken en hondenpoepbakken. Ook neemt hij het afval mee dat hij naast containers en op straat ziet liggen.

Vrijheid en leuke collega’s

Het leukste aan zijn werk vindt Robin de vrijheid die hij heeft. ‘Ik heb mijn eigen auto, mijn eigen wijk en het vertrouwen van mijn werkgever mijn werk goed te doen. Ik bepaal mijn eigen route en zorg dat ik de hele wijk onderhoud. Het is soms aanpoten, in Assendelft en Saendelft staan veel afvalbakken. En sinds het coronavirus zitten de bakken snel vol en zie ik meer afvaldumpingen op straat. Ik probeer het altijd zelf af te krijgen, maar als ik hulp nodig heb staan mijn collega’s altijd voor me klaar. En ik ook voor hen. Dat is heel belangrijk, ik ga altijd met plezier naar mijn werk.

Zaanstad schoon houden doen we samen

Robin vertelt dat hij zijn werkt niet alleen doet. ‘We doen dit samen. Met een hele team houden we Zaanstad schoon. Met de collega’s van mijn team, van de groenvoorziening, de jongens van leerwerkbedrijf Werkom en met HVC. En mijn leidinggevende regelt alles altijd goed. Zo heeft hij laatst nieuwe chauffeurs aangenomen. Hele goede gasten zijn dat, ze werken hard’.

Ook bewoners helpen mee

De wijken schoon houden doen we ook met de bewoners. Er zijn veel vrijwilligers die afval prikken. Dat zijn echte toppers. Ik maak vaak een praatje met ze. En alle mensen die hun afval netjes in de prullenbak doen helpen ook. Of hun afval weer mee naar huis nemen als de container vol zit. Dat houdt de straat schoon en wij hebben dan meer tijd om de straten nóg beter schoon te houden. Ik doe altijd vriendelijk tegen iedereen. Even een hand opsteken, even een lach. Daar worden mensen vrolijk van. Je bent toch onderdeel van het gezicht van de gemeente.

foto van Robin die een afvalbak leegtRobin begint de dat met het controleren van de afvalbakken bij het winkelcentrum. Deze prullenbak zat vol, dus vervangt hij de vuilniszak.

Foto van Robin die gedumpt afval opruimtBij deze afvalcontainers ziet Robin dumpingen liggen. Hij maakt er een stop om het afval mee te nemen.

Foto van Robin die meer gedumpt afval meeneemt.Op een andere plek in Saendelft is ook grof afval gedumpt bij de ondergrondse containers. Ook dit neemt Robin mee de wagen in.Foto van een afvalbak die in de wagen wordt geleegdOnderweg komt Robin een collega mee die de openbare afvalbakken met klep leegt. Hij gebruikt daar deze speciale wagen voor.

Foto van de volle afvalwagenAls de wagen vol zit, rijdt Robin ermee naar het afvalbrengstation aan de Symon Spiersweg. Dit gebeurt meestal één keer halverwege zijn dienst en aan het einde van zijn dienst.

Foto van het afval dat vanuit de wagen in een grote container van HVC gaatDe wagen wordt geleegd in een heel grote afvalcontainer van HVC.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl