Medicijnresten veilig weggooien

Waar hoort medicijnafval?


19 oktober 2021
Medicijnafval valt onder klein chemisch afval. Dit mag u wegbrengen naar het afvalbrengstation of de apotheek. Sommige apotheken hebben speciale afvalbakken voor medicijnresten.

Injectienaalden gaan in een speciale injectienaaldencontainer, die u gratis bij de apotheek kunt krijgen. Een (dichte) injectienaaldencontainer kunt u ook inleveren op het afvalbrengstation bij klein chemisch afval. Zo kunnen we medicijnafval veilig en apart verwerken.

Wat gebeurt er met het ingezamelde medicijnafval?

Medicijnresten die ingezameld zijn via de apotheek of het afvalbrengstation worden verwerkt in speciale verbrandingsovens. Hierbij zuiveren reinigingsinstallaties de afvalgassen die bij de verwerking vrijgekomen. 

De Week van ons Water

Tijdens de Week van ons Water wordt extra aandacht gevraagd voor het inzamelen van ongebruikte geneesmiddelen bij de apotheek. Gebruikers van geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in het terugdringen van geneesmiddelverspillingen én geneesmiddelresten in het milieu. Als medicijnresten worden weggespoeld door het toilet of de gootsteen, komen deze in het milieu terecht. Deze medicijnresten kunnen een negatief effect hebben op waterdieren en op de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. Door medicijnafval veilig weg te brengen naar het afvalbrengstation of de apotheek, kunnen we dit voorkomen.

Meer informatie vindt u via www.onswater.nl.

plaatje van medicijnafval

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl