Van as tot zaagsel: wat mag er bij het GFT-afval?

Van as tot zaagsel: wat mag in de gft-bak?

Goed ingezameld gft-afval wordt compost en biogas


Aardappelschilmesjes, tuinhandschoenen, kattenbakvulling en koffiepads… In de gft-bak of gft-container belanden naast gft-afval en etensresten soms ook hele andere dingen. Weet u eigenlijk precies wat er wel of niet in thuishoort in de groene bak? Check deze handige tips!

Van groente-, fruit- en tuinafval is het meestal wel bekend, maar wist u dat ook etensresten in de gft-bak of -container mogen? Denk hierbij aan pinda- en notendoppen, brood-, deeg-, rijst- en pastaresten, botjes, visgraten, eierschalen losse theeblaadjes en koffieprut. Ook hooi, stro en zaagsel van kleine knaagdieren mag inclusief hun mest bij het gft-afval.

Check het logo!

Om uw etensresten in de keuken in te zamelen kunt u speciale biozakjes gebruiken. Kies dan voor de biologisch afbreekbare gft-zakjes met Kiemplantlogo of OK Compostlogo. Deze mogen namelijk ook bij het gft-afval weggegooid. Voor andere bioplastics geldt dit niet.

Instinkers

Kattenbakvulling, vogelkooizand, tabak, peuken, as, theezakjes, koffiepads, koffiecups en kauwgom horen thuis bij het restafval. Dit geldt ook voor wegwerpbestek, en-borden en wikkels van tijdschriften.  Deze zijn steeds vaker van bioplastic gemaakt. Maar bioplastics horen niet bij het gft, maar bij het restafval. Sommige hebben wel het label composteerbaar, maar dat duurt langer dan het proces in de composteerinstallaties. Het blijft er dus als plastic in zitten.

Wat gebeurt er met gft-afval?

Van goed ingezameld gft-afval maakt HVC compost en biogas. Na het inzamelen wordt het gft-afval drie weken vergist. Door natuurlijke bacteriën en een constante temperatuur van 54ºC komt biogas vrij. Van biogas wordt groen gas gemaakt. Dat gebeurt in de ‘CO2 uitwassing’. Daarna gaat het in het openbare gasnet om mee te koken en huizen te verwarmen. Daarnaast blijft na het vergisten en onttrekken van biogas de basis voor compost over. Na zes weken omwoelen wordt het compost gezeefd om resten steentjes en restjes plastic eruit te halen. Met als eindresultaat: bruikbaar compost.


 

een foto van een medewerker van HVC bij een composthoopEen medewerker van HVC bij een composthoop

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl