Tips om restafval te verminderen

Tips om restafval te verminderen


16 juni 2021
Goed Bezig Zaankanters! Afval scheiden doen we steeds beter. Toch zien we dat er in het restafval nog steeds veel materialen zitten die hier niet in thuishoren. 75 procent van ons huishoudelijk restafval kunnen we namelijk nog scheiden. Denk aan gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Zonde! Want we kunnen ze goed hergebruiken.

Gft en etensresten

Etensresten zoals klokhuizen, aardappelschillen en kippenbotjes mogen net als tuinafval in de gft-bak. Toch zit er in de restafvalbak nog een derde aan gft en etensresten zit. Hier kunnen we nog veel winst halen, want gft en etensresten zijn hele waardevolle grondstoffen. Zij vormen de basis voor groen gas en compost.

Plastic, blik en drinkpakken

Lege plastic verpakkingen, blikken en drinkpakken kunnen we ook goed hergebruiken. Twijfelt u soms of iets in de plasticbak mag? Daar is een handig ezelsbruggetje voor. Stel uzelf 3 vragen: is het een verpakking, is het leeg en komt het uit de keuken of badkamer? 3x ja? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken.

Papier en karton

Wij zijn goed in het scheiden van papier en karton. Het belangrijkste bij het scheiden van papier, is dat het schoon en droog moet zijn. Vuil papier, zoals zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval. Schoon en droog papier kunnen we tot wel zes keer hergebruiken! Ook kleine papiertjes, zoals kassabonnetjes en post-iTs mogen bij het oud papier.

Textiel

Jaarlijks leveren we 5 kilo textiel netjes gescheiden in, maar we gooien ook nog ongeveer 9 kilo textiel bij het restafval. Denk eens aan al die sokken en boxershorts met gaten, of witte shirts met zweetvlekken. Waar heeft u die in gegooid? Ook kapot en versleten textiel mag in de textielbak van het Leger des Heils, als het maar schoon en droog is.

Tips en tricks

  • Twijfelt u over een product? Check de afvalwijzer in de HVC app, nu met handige foto- en barcodescanner.
  • Verpak jouw gft en etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje en voorkom stankoverlast en overlast van beestjes.
  • Zet een klein afvalbakje op het aanrecht of in een keukenkastje. Zo kunt u snel uw schillen en etensresten kwijt/
  • Plasticbak of –zak snel vol? Vouw of druk lege drinkpakken en flesje plat en vouw de dop er weer op.
  • Maak in huis ergens een vaste plek voor al het oude en kapotte textiel. Zo kunt u het opsparen en hoeft u niet voor alleen een kapotte sok naar de textielbak.
  • Zet een doos of krat of een centrale plek in huis en verzamel heel eenvoudig al het oud papier en karton. Zo maakt u afval scheiden nog makkelijker!


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl