Tips voor je gft-bak tijdens warme dagen

Tips tegen vieze luchtjes en ongedierte in je gft-bak

De zomer is er! Tijd om de barbecue aan te steken. Vaak blijven er na afloop wat restjes over. Alle etensresten kunnen in de gft-bak. Dus ook de afgekloven kippenbotjes en visgraten. Ook hier kan weer compost van worden gemaakt. Helaas kan dit soms wel zorgen voor vieze luchtjes en ongedierte in je gft-bak. Maar met deze tips kunt u  die voorkomen!

Om vieze luchtjes uit de gft-bak te voorkomen, kunt u biologisch afbreekbare gebruiken. Deze zakjes hebben een kiemplantlogo of OK Compostlogo en mogen met inhoud zó in de gft-bak.  Deze koopt u gewoon in de supermarkt. En geen zin om voor elke aardappelschil heen en weer te lopen? Zet een bakje op het aanrecht en verzamel daar tijdens het koken de etensresten in. U heeft waarschijnlijk meer gft in huis dan u denkt! Blijft uw groene bak stinken? Deze schoonmaken met water en een scheut azijn of groene zeep helpt!

Last van ongedierte tijdens warme dagen?

Bij hogere temperaturen komt ongedierte sneller op gft en etensresten af. Hier is wel wat aan te doen. Stop bijvoorbeeld een tak klimop in de groene bak. Daar houden maden niet van! Ook een handje zout of kalk in de bak kan helpen. Dit droogt de maden uit. Ook vliegen kunt u tegengaan. Hang bijvoorbeeld mottenballen in de bak, in een oude panty of sok, vastgemaakt aan het handvat. Deze geur houdt de vliegen of afstand.

Wat hoort waar?

Twijfel of iets bij gft hoort? Check dan de (gratis) afvalwijzer in de HVC-app. In deze afvalwijzer kunt u ruim 1000 producten opzoeken en nakijken waar ze weggegooid moeten worden. Handig!

foto van vrouw die klimop tak in de gft-bak doet

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl