Tips voor je gft-bak tijdens warme dagen

Kippenbotjes of visgraten? De gft-bak smult er van!

24 juni 2019
De zomer is er! Tijd om de barbecue aan te steken. Vaak blijven er na afloop wat restjes over. Alle etensresten kunnen in de gft-bak. Dus ook de afgekloven kippenbotjes en visgraten. 

Er belanden nog te veel etensresten in de restafvalbak. Gemiddeld bestaat 32% van de restafvalbak uit gft en etensresten. Dat is zonde! Want als je het in de groene bak gooit, maakt HVC er compost en groen gas van.

Hoe kom ik van een stinkende groene bak af?

Ook vieze luchtjes zijn een groot probleem. Als het even kan, zet dan de groene bak op een koele plek in de schaduw. Ook kunt u composteerbare biozakjes gebruiken. Deze koopt u gewoon in de supermarkt. En geen zin om voor elke aardappelschil heen en weer te lopen? Zet een bakje op het aanrecht en verzamel daar tijdens het koken de etensresten in. U heeft waarschijnlijk meer gft in huis dan u denkt. HVC heeft ook speciale groene bakjes, die u op uw aanrecht kunt zetten. Die kunt u bestellen in de webshop: www.hvcgroep.nl/webshop. Blijft uw groene bak stinken? Deze schoonmaken met water en een scheut azijn of groene zeep helpt!

Last van ongedierte tijdens warme dagen?

Bij hogere temperaturen komt ongedierte sneller op gft en etensresten af. Hier is wel wat aan te doen. Stop bijvoorbeeld een tak klimop in de groene bak Daar houden maden niet van! Ook een handje zout of kalk in de bak kan helpen. Dit droogt de maden uit. Ook vliegen kunt u tegengaan. Hang bijvoorbeeld mottenballen in de bak, in een oude panty of sok, vastgemaakt aan het handvat. Deze geur houdt de vliegen of afstand.

Wat hoort waar?

Twijfel of iets bij gft hoort? Check dan de (gratis) afvalwijzer in de HVC-app. In deze afvalwijzer kunt u ruim 1000 producten opzoeken en nakijken waar ze weggegooid moeten worden. De app is te downloaden in ITunes en Google Play (zoek HVC).

Plaatje van een groene bak met klimop erin

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl