Invoering Ja-sticker vanaf1 januari 2022

Standaard geen folders meer door de brievenbus

Invoering Ja-sticker vanaf 1 januari 2022

Standaard geen folders meer door de brievenbus

 
13 december 2021
In gemeente Zaanstad gelden vanaf 1 januari 2022 nieuwe regels voor ongeadresseerde reclamefolders. Vanaf dan ontvangen bewoners alleen nog folders als zij daar actief om vragen met een Ja-sticker op de brievenbus. Zonder sticker op de brievenbus mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk meer in de brievenbus stoppen. Huis-aan-huis-bladen ontvangt u zonder sticker nog wel. 

Voor bewoners die wel folders willen blijven ontvangen is de Ja-sticker vanaf 1 januari online aan te vragen via www.zaanstad.nl of via 14 075. De sticker wordt dan gratis thuisgestuurd. U kunt de ja-sticker ook afhalen in het stadhuis, bij bibliotheken en buurthuizen. In verband met corona zijn sommige buurthuizen gesloten. Dus wilt u naar een buurthuis? Check dan eerst of deze open is. De Nee/Ja-sticker heeft in dit nieuwe systeem geen waarde meer. Deze staat gelijk aan het hebben van geen sticker. Als u een Nee/Ja-sticker heeft, kunt u deze weghalen of op uw brievenbus laten zitten. Misschien heeft u al een ja/ja-sticker op uw brievenbus. Deze heeft dezelfde betekenis als de ja-sticker en kunt u gewoon laten zitten. 

Nu nog 7% papier in restafval

 Veel ongevraagd reclamedrukwerk verdwijnt ongelezen in de papierbak of komt bij het restafval terecht. Ongeveer 7% van het restafval in Zaanstad bestaat nu uit oud papier. Dit wordt samen met het restafval verbrand terwijl papier een grondstof is dat goed hergebruikt worden. Een gemiddeld huishouden zonder een sticker bespaart ongeveer 30 kilo aan papier per jaar.

Alternatieven: online folders en reclame-advertenties

Alternatieven voor ongeadresseerd reclamedrukwerk kunnen zijn; gebruik maken van apps of internetfolders of adverteren in huis-aan-huisbladen.

Zie onderstaand overzicht met de betekenis van de verschillende stickers in de nieuwe situatie:

sticker

wat u krijgt

géén stic­ker

geen re­cla­me­fol­ders, wel huis-aan-huis­bla­den

ja-stic­ker (of ja/ja-sticker)

re­cla­me­fol­ders en huis-aan-huis­bla­den

nee/nee-stic­ker

geen re­cla­me­fol­ders, geen huis-aan-huis­bla­den

nee/ja-stic­ker (gelijk aan géén sticker)

geen re­cla­me­fol­ders, wel huis-aan-huis­bla­den

foto van een nee/ja-stickerDe Nee/Ja-sticker heeft vanaf 1 januari geen waarde meer. U kan de sticker weghalen of op uw brievenbus laten zitten.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl