Gebruikt frituurvet en bakolie? Lever het in!

Gebruikt frituurvet en bakolie? Lever het in!


Gaat u zelf oliebollen of appelflappen bakken met oud en nieuw? Wist u dat u gebruikt frituurvet en bakolie ook gescheiden kunt inleveren? Dat kan bij steeds meer supermarkten of bij het afvalbrengstation bij u in de buurt. Van frituurvet wordt biobrandstof gemaakt. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo kunt u 180 kilometer kunt rijden.


Giet gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een oude plastic fles. Verzamel ook bakolie in een plastic pot of fles. Sluit de verpakking goed en neem deze mee naar een gele bak bij de supermarkt. Of naar het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg die met keukenpapier weg en gooi dat papier in de restafvalbak.

Wat gebeurt er precies mee?

Het ingezamelde frituurafval gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Het plastic dat overblijft, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten.

plaatje van een vrouw die oliebollen bakt

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl