Eenvoudig afval scheiden begint in huis

Eenvoudig afval scheiden begint in huis 

 
28 april 2020
Vanaf 1 mei kunnen inwoners in Saendelft verschillende soorten afval gescheiden weg gooien in ondergrondse containers. Voor elke afvalsoort zijn in de wijk meerdere ondergrondse containers. Om te voorkomen dat u meerdere keren naar een container moet lopen, scheidt u thuis uw afval. Hieronder leest u per afvalsoort een paar handige tips om makkelijk afval te scheiden.

Bij het plastic afval mogen plastic verpakkingen uit de keuken en badkamer, zoals lege vleesbakjes, groentezakjes en lege wasmiddelflessen. Ook lege drinkpakken en blikverpakkingen horen hierbij. Een handige manier om in de keuken plastic te scheiden is een vuilnisbak met twee (of meerdere) vakken. Deze zijn te koop bij winkels zoals Action en Blokker. Of gebruik de prullenbak die u al heeft voortaan voor het plastic afval. Om het plastic afval naar de container te brengen gebruikt u doorzichtige afvalzakken. Zwarte afvalzakken zijn niet toegestaan omdat deze niet verwerkt worden bij het plastic afval. Het plastic afval los weggooien in de container mag ook. 

Gft -en etensresten

Een afvalbakje op het aanrecht maakt het makkelijker etensresten te scheiden tijdens het koken. Of een driedubbele afvalbak voor plastic, rest en gft- en etensresten. U kunt ervoor kiezen om het gft-afval te verzamelen in biologisch afbreekbare vuilniszakjes. Deze mogen in de container en zijn onder andere te koop in de supermarkt en Action. U herkent de zakjes aan een kiemplantlogo op de verpakking. Gft-afval los in de ondergrondse containers weggooien mag ook. En heeft u een tuin? Met een kleine bak op een handige plek kunt u daarin oude bladeren en takken verzamelen.

Oud papier en karton

Voor het papier kunt u een krat, oude doos of grote shopper gebruiken. Verzamel hierin eenvoudig oud papier en karton. Krat vol? Tijd om deze te legen in de afvalcontainer.

Kleine elektrische apparaten

Kleine elektrische apparaten, zoals lege batterijen, oude telefoons of kapotte oplaadsnoeren kunt u thuis in een bakje of zakje verzamelen. Legen kan in een van de Blipvert inzamelstations. Deze vindt u in Saendelft op de Gele Ring en de Blauwe Ring. Of breng het naar het afvalbrengstation.

Handige spullen vindt u in diverse winkels

In supermarkten en winkels zoals  Action, Blokker en Hema kunt u allerlei soorten bakjes en zakjes kopen. Ook heeft HVC een webshop. Hier kunt u ook terecht voor handige afvalscheidingsbakjes en zakjes.

Wat hoort waar

Wilt u weten welk afval in welke container thuishoort, check dan de afvalwijzer op de site van HVC of download de gratis HVC afval-app. De app is in de App Store (iOS) en in Google Play (Android) door te zoeken op HVC afval-app.


Foto van een dubbele prullenbak

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl