Afval scheiden volgens Ben uit Oud West

'Koop simpelweg minder troep'

Afval scheiden volgens Ben uit Oud West

‘Koop simpelweg minder troep!’


23 september 2019
Ben en zijn vriendin Moni wonen in Zaandam Oud West. In 2020 gaan zij over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Vanaf dan gebruiken zij de grijze bak niet meer voor restafval, maar voor plastic, blik en drinkpakken. Het restafval kunnen zij dan naar een ondergrondse container in de buurt brengen. 

Afgelopen januari gingen Rooswijk en Krommenie als eersten over op de nieuwe manier van afval inzamelen. Inmiddels geldt dit voor een derde van Zaanstad. De overgang gebeurt wijk voor wijk. Eind 2020 is heel Zaanstad over.

Nieuwe manier maakt het makkelijker

‘Wij scheiden al jaren plastic afval’, vertelt Ben. ‘Dat we het straks aan huis weg kunnen gooien, maakt het voor ons alleen maar makkelijker. Nu gebruiken we nog speciale afvalzakken voor plastic afval, die we naar een container brengen. En dat is veel meer dan ons restafval. Van plastic afval hebben we wekelijks een grote zak vol. Van restafval slechts één zak per twee à drie weken. Met de nieuwe manier hoeven we dus minder afval weg te brengen.’

De ideale manier volgens Ben: geen kliko’s, alleen containers

Naast voordelen, heeft de nieuwe manier volgens Ben ook nadelen. ‘De plastic afvalbak wordt maar een keer in de vier weken geleegd. Dat is te weinig.’ Kliko’s aan huis zorgen ervoor dat mensen makkelijker en sneller afval scheiden. Maar voor Ben is dat niet nodig: ‘De ideale manier voor mij is om al mijn afval naar ondergrondse containers te brengen. Wel gescheiden natuurlijk, net zoals nu. Dat kost misschien iets meer moeite, maar dan hoef ik geen kliko’s meer in mijn tuin.’

‘De allerbeste oplossing is zo min mogelijk afval produceren’

‘Mijn vriendin en ik vinden het milieu erg belangrijk’, vertelt Ben. ‘De allerbeste oplossing is eigenlijk om zo min mogelijk afval te produceren. Door simpelweg minder troep te kopen. Als ik twee paprika’s koop, neem ik die los mee. En mijn vriendin maakt altijd zelf maaltijdprutjes voor onze baby. Dat scheelt verpakkingen én kosten. Luiers leveren ook veel restafval. Zonde. Daarom hebben we geïnvesteerd in een pak met wasbare luiers. In het begin lijkt het veel geld, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit dan wanneer je steeds nieuwe luiers moet kopen.

Wanneer gaat uw wijk over?

Bekijk hier wanneer uw wijk over gaat op de nieuwe manier van afval inzamelen.

Foto van Ben met zijn dochterFoto van Ben met zijn dochter

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl